Actiuni de avocat

Cereri de chemare in judecata, intampinari, exceptii procesuale, apeluri, recursuri

Articole din presa

Articole publicate in reviste de specialitate

Comunicate de presa

Comunicate oferite spre informare | Mass-Media

Diverse

Activitati profesionale in calitate de avocat, in functia de decan al Baroului Bacau. Scrisori de multumire, comentarii, propuneri, etc.

Propuneri de lege ferenda

Propuneri de modificare si completare a legilor, lucrare de doctorat, specialitate drept administrativ si constitutional.

Home » Actiuni de avocat, Articole din presa

“Puci administrativ dejucat de magistraţi: Vasile Guriuc – repus viceprimar de Girov”

Articol publicat in data de 5/07/11 Birou de presa - Cab. av. Vasile Botomei
“Puci administrativ dejucat de magistraţi: Vasile Guriuc – repus viceprimar de Girov”

* Consiliul Local Girov de atacat decizia cu recurs

“Saga” asigurării conducerii executive a Primăriei Girov, declanşată de demiterea primarului Vasile Olaru pe motiv de schimbare a domiciliului într-o altă localitate decât cea pe care a păstorit-o, este departe de a se fi încheiat. După demiterea lui Vasile Olaru şi mazilirea viceprimarului Vasile Guriuc (considerat principalul artizan al înlăturării din funcţie a primarului), după deschiderea a două acţiuni în justiţie (una de către Vasile Olaru – care cere anularea ordinului de prefect prin care a fost demis, şi una de Vasile Guriuc – care a atacat hotărârea de consiliu local prin care a fost înlăturat din funcţia de viceprimar), după numirea unui nou viceprimar (Neculai Chiuariu) şi după încă un bobârnac juridic încasat de Vasile Olaru (magistraţii nu au suspendat efectele ordinului de demitere a acestuia), vineri s-a derulat un nou episod al “telenovelei” având ca miză conducerea Primăriei Girov.

Guriuc redevine viceprimar de drept şi primar de facto

Joi, 30 iunie, pe rolul secţiei Contencios administrativ a Tribunalului Neamţ s-a aflat dosarul 2.606/103/2011, în care părţi sunt demisul viceprimar Vasile Guriuc şi Consiliul Local Girov. Deşi Vasile Guriuc (prin intermediul avocatului Vasile Botomei) ceruse suspendarea efectelor HCL 28/2011, prin care a fost înlăturat din funcţie, şi doar în subsidiar anularea respectivei hotărâri, magistraţii au decis că nu este cazul să ia în considerare primul capăt de cerere (pe care l-au respins), ci s-au pronunţat pe fond direct asupra legalităţii HCL 25/2011. “admite cererea pentru anularea actului adminsitrativ; anulează HCL 28/25 mai 2011; cu recurs în 15 zile de la comunicare”, se arată în dispozitivul hotărârii judecătoreşti. Altfel spus, Vasile Guriuc trebuie repus, cel puţin temporar, în funcţie iar actualul viceprimar desemnat redevine simplu consilier local.

Prevederile acestei decizii au fost transmise a doua zi de către avocatul lui Vasile Guriuc, oficial (adresa 150/1 iulie), Consiliului Local Girov. “Având în vedere caracterul executoriu al hotărârii pronunţate, comuna Girov, prin reprezentanţii săi legali, urmează să întocmească documentaţia necesară îm sensul asigurării continuităţii în exercitarea funcţiei de viceprimar al comunei Girov, de către domnul Guriuc Vasile. Pe durata menţinerii în vigoare a Ordinului 183/26.05.2011, emis de prefectul judeţului Neamţ, prerogativele şi atribuţiunile funcţiei de primar revin de drept viceprimarului Guriuc Vasile. (…) pe cale de consecinţă urmează să constataţi încetarea de drept a HCL 29/01.06.2011 prin care, anterior pronunţării hotărârii judecătoreşti din dosarul 2.606/103/2011, era desemnat în funcţia de viceprimar al comunei Girov domnul Chiuariu Neculai”.

Reacţia legislativului comunei Girov a venit imediat, în acceaşi zi (1 iulie) fiind depus la Tribunalul Neamţ recurs împotriva deciziei prin care Guriuc este repus în funcţie. Recursul va fi judecat, cel mai probabil în luna septembrie, la Curtea de Apel Bacău.

Trei pentru un fotoliu şi o grămadă de “dacă”

Aşadar, cel puţin până când recursul declarat de Consiliul Local Girov împotriva deciziei magistraţilor Tribunalului Neamţ va fi judecat la Curtea de Apel Bacău, la conducerea Primăriei Girov se află Vasile Guriuc. Ce se va întâmpla în continuare, depinde numai de dreapta judecată a magistraţilor şi de celeritatea cu care vor fi judecate cele două dosare aflate pe rol. Dacă aceştia vor da câştig de cauză lui Vasile Olaru, în contradictoriu cu Instituţia Prefectului, el va redeveni primar al comunei. Şi nu este greu de ghicit care va fi soarta viceprimarului Guriuc. Dacă Olaru pierde procesul, iese definitiv din cursă şi jocurile se vor face între Guriuc şi Chiuariu. Dacă recursul Consiliului Local Girov va fi admis, Guriuc pierde iarăşi fotoliul de viceprimar iar Primăria Girov va fi condusă de preferatul consilierilor locali – Neculai Chiuariu.

Sursa: Realitateamedia.ro

Redactor: Liviu ILIE