Actiuni de avocat

Cereri de chemare in judecata, intampinari, exceptii procesuale, apeluri, recursuri

Articole din presa

Articole publicate in reviste de specialitate

Comunicate de presa

Comunicate oferite spre informare | Mass-Media

Diverse

Activitati profesionale in calitate de avocat, in functia de decan al Baroului Bacau. Scrisori de multumire, comentarii, propuneri, etc.

Propuneri de lege ferenda

Propuneri de modificare si completare a legilor, lucrare de doctorat, specialitate drept administrativ si constitutional.

Home » Articole din presa

“Judecatoarea Carmen Caliman de la Curtea de Apel Bacau i-a ridicat sefului UNBR.info, avocatul Vasile Botomei, interdictia de a parasi tara”

Articol publicat in data de 29/07/13 Birou de presa - Cab. av. Vasile Botomei
“Judecatoarea Carmen Caliman de la Curtea de Apel Bacau i-a ridicat sefului UNBR.info, avocatul Vasile Botomei, interdictia de a parasi tara”

Autointitulatul decan al UNBR Bacau, Vasile Botomei (foto), trimis in judecata pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, folosirea fara drept a denumirilor „Barou”, „Uniunea Nationala a Barourilor din Romania”, „U.N.B.R.” sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat precum si folosirea insemenlor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat, inselaciune si exercitarea fara drept a unei profesii, a reusit sa scape pentru moment de controlul judiciar impus de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Dupa ce a fost eliberat din arest de ICCJ la mijlocul lunii iunie 2013, Vasile Botomei i-a solicitat judecatoarei Carmen Caliman de la Curtea de Apel Bacau, in data de 18 iulie 2013, sa revoce masura obligarii de a nu parasi tara, dar si “prelungirea masurii ridicarii obligarii de a nu parasi tara”.

 

Potrivit incheierii din 18 iulie 2013 a judecatoarei Carmen Caliman de la Curtea de Apel Bacau, avocata din oficiu a lui Botomei, Daniela Burghelea, a explicat ca mentinerea interdictiei de a parasi tara nu se mai impune avand in vedere atitudinea sefului UNBR.info in faza de urmarire penala, dar si in fata judecatorilor care au solutionat alte cereri depuse de acesta. Avocata Burghelea a explicat, de asemenea, ca solicitarea trebuie admisa pentru egalitate de tratament, in conditiile in care fata de ceilalti doi inculpati din dosar, judecatorul Vasile Curpan si Cosmin Burleanu, nu s-a luat nicio masura preventiva.

Totodata, conform incheierii judecatoarei Caliman, in subsidiar Botomei a cerut si “prelungirea masurii ridicarii obligarii de a nu parasi tara”, dupa ce in 19 iunie 2013 Curtea de Apel Bacau dispusese ridicarea in parte, pe o perioada de 30 de zile a controlului judiciar, pentru ca seful UNBR.info sa-si poata sustine teza de doctorat la Chisinau. Prin intermediul avocatei sale, Vasile Botomei a explicat ca, dupa promovarea examenului de doctorat, mai trebuie sa se deplaseze in Republica Moldova intrucat mai are de rezolvat si alte chestiuni administrative.

Procuroarea Gabriela Burca: “Nu exista acea institutie a prelungirii ridicarii masurii obligarii de a nu parasi tara. Referitor la cererea de revocare a masurii obligarii de a nu parasi tara, se impune mentinerea acestei masuri preventive”

De cealalta parte, procurorul de sedinta Gabriela Burca de la Parechetul Curtii de Apel, i-a explicat lui Vasile Botomei ca nu exista prelungirea ridicarii masurii de a nu parasi tara: “Procurorul avand cuvantul arata ca, in scris la dosarul cauzei, s-a formulat o cerere de prelungire a ridicarii masurii obligarii de a nu parasi tara, motivat de faptul ca trebuie sa predea operele stiintifice la Universitatea din Chisinau. Precizeaza ca potrivit Codului de procedura penala, nu exista acea institutie a prelungirii ridicarii masurii obligarii de a nu parasi tara. Potrivit art. 160/3 c.p.p. controlul judiciar instituit de instanta poate fi oricand modificat sau ridicat de aceasta, in total sau in parte, pentru motive temeinice.

La termenul din data de 19.06.2013, s-a apreciat ca exista un motiv temeinic, insa predarea unor inscrisuri nu mai constituie un motiv temeinic pentru admiterea cererii. In Codul de procedura penala nu exista nicio prevedere care arata ca se poate prelungi din 30 in 30 de zile masura ridicarii controlului judiciar instituit de instanta”.

In acelasi timp, procuroarea Burca i-a cerut judecatoarei Caliman sa respinga solicitarea privind revocarea obligatiei de a nu parasi tara: “Referitor la cererea de revocare a masurii obligarii de a nu parasi tara, considera ca temeiurile avute in vedere la luarea acestei masuri nu s-au modificat, dosarul este la primul termen de judecata, nu s-au administrat probe, astfel ca, nicio imprejurare avuta in vedere initial nu s-a modificat, apreciind ca se impune mentinerea acestei masuri preventive, solicitand respingerea cererii ca nefondata”.

Judecatoarea Caliman: “Inculpatul a avut o conduita responsabila pe perioada ridicarii temporare a controlului judiciar, nu a incercat sa impieteze buna desfasurare a procesului penal”

In cele din urma, judecatoarea Carmen Caliman a decis ridicarea controlului judiciar dispus de catre ICCJ, masura fiind insa atacata cu recurs la instanta suprema de catre Parchet. Iata ce a retinut judecatoarea Caliman de la Curtea de Apel Bacau:

Prin cererea depusa la dosar inculpatul petent Vasile Botomei a solicitat in principal ridicarea masurii preventive restrictive de drepturi a obligarii de a nu parasi tara si, in subsidiar, ridicarea temporara a acestei masuri. (…) Faptul ca petentul doreste sa finalizeze procedura impusa de sustinerea tezei de doctorat, titlu obtinut anterior in perioada ridicarii temporare a interdictiei impuse in sarcina sa, poate fi apreciat ca un motiv temeinic de natura a justifica ridicarea controlului judiciar. Instanta retine totodata ca inculpatul a avut o conduita responsabila pe perioada ridicarii temporare a controlului judiciar, nu a incercat sa impieteze buna desfasurare a procesului penal si pentru egalitate de tratament juridic fata de ceilalti coinculpati care nu sunt supusi unor masuri restrictive de drepturi va dispune ridicarea in totalitate a controlului judiciar instituit de instanta prin decizia penala nr. 2032/11.06.2013 pronuntata de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie”.

* Cititi aici incheierea judecatoarei Carmen Caliman de la Curtea de Apel Bacau

Sursa: Luju.ro