Actiuni de avocat

Cereri de chemare in judecata, intampinari, exceptii procesuale, apeluri, recursuri

Articole din presa

Articole publicate in reviste de specialitate

Comunicate de presa

Comunicate oferite spre informare | Mass-Media

Diverse

Activitati profesionale in calitate de avocat, in functia de decan al Baroului Bacau. Scrisori de multumire, comentarii, propuneri, etc.

Propuneri de lege ferenda

Propuneri de modificare si completare a legilor, lucrare de doctorat, specialitate drept administrativ si constitutional.

Home » Comunicate de presa

Comunicat privind cazul Dinu Damaschin

Articol publicat in data de 19/02/12 Birou de presa - Cab. av. Vasile Botomei
Comunicat privind cazul Dinu Damaschin

Vasile Botomei, doctor in drept, a identificat ca vinovat  in decesul cetateanului Dinu Damaschin pe avocatul din oficiu.

Timp de 57 de zile, avocatul din oficiu nu a redactat o cerere de eliberare din arest pe motive medicale.

Avocatul trebuie sa raspunda pentru malpraxis cu obligatia de a plati despagubiri civile pentru familia decedatului si, mai mult decat atat, cu excluderea din profesia de avocat, ca sanctiune ce trebuie aplicata de Comisia de disciplina de la Baroul Bacau.

Vinovat de deces mai este si procurorul care a cerut prelungirea mandatului de arestare preventiva, chiar si la a 29 zi de greva, avand in vedere ca in asemenea situatie, domnul Damaschin nu facea dovada unui pericol public.

Pentru aceste motive au fost sesizate prin adrese inaintate de Dr. Vasile Botomei din 19.02.2012, urmatoarele institutii:

1. Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, in vederea declansarii procedurii de cercetare administrativ disciplina a avocatului Petru Iivascu care a fost desemnat de Baroul Bacau sa asigure apararea din oficiu pentru cetateanul Dinu Damaschin, prin plata onorariului de aparator din fondul Ministerului de Justitie;

2. Consiliul Superior al Magistraturii, in vederea declansarii procedurii de cercetare administrativ disciplinara, impotriva urmatorilor magistrati:

  • Impotriva procurorului care a cerut instantei sa se prelungeasca mandatul de arestare preventiva la expirarea termenului de 29 de zile de retinere in arest preventiv a cetateanului Dinu Damaschin;
  • Impotriva procurorului care a participat la completul de judecata in dosarul de recurs care a avut termen in ziua de deces a cetateanului Dinu Damaschin;
  • Impotriva judecatorilor din completul de judecata care au avut spre solutionare cauza privind prelungirea mandatului de arestare preventiva dupa expirarea termenului de 29 zile de greva.

3. Institutia Avocatului Poporului in vederea declansarii unei cercetari pe linie de incalcare a drepturilor omului, de catre organele statului care au infruntat dispozitiile legale in materie cu privire la dreptul la viata si dreptul la un proces echitabil;

4. Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Parlamentul Romaniei.

Acest om si-a sacrificat viata in numele drepturilor omului.

Faptele pentru care a fost arestat preventiv nu mai aveau rezonanta in cadrul societatii. Mai mult decat atat, era intervenita prescriptia raspunderii penale pentru fapte reclamate in urma cu 12 ani. In dosar nu a existat nicio proba concreta prin acuzatiile formulate impotriva sa.

Avocatura din oficiu trebuie reformata!

Cer Ministrului de Justitie sa impuna Ministerului Public si  instantelor judecatoresti din Romania, aplicabilitatea in dreptul intern a dispozitiilor imperative reglementate de art. 6 pct. 3, lit. c, din Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului.

Conform Conventiei Europene, orice acuzat are dreptul sa fie asistat de un aparator ales de el. Conventia Europeana nu distinge intre Barouri si nu prevede nici obligativitatea ca aparatorul sa faca parte din randul avocatilor dintr-un anume barou.

Publicat, azi 19.02.2012, ora 10.00 pe www.unbr.info /www.botomeivasile.ro.

 

Consemneaza,

Doctor av. Vasile Botomei,

Mun. Bacau, str. Republicii nr. 27, A, 1 – 3, jud. Bacau,

E-mail: botomei.vasile@yahoo.com

Tel./Fax: 0334 422 716; mobil: 0744/19.17.17