Actiuni de avocat

Cereri de chemare in judecata, intampinari, exceptii procesuale, apeluri, recursuri

Articole din presa

Articole publicate in reviste de specialitate

Comunicate de presa

Comunicate oferite spre informare | Mass-Media

Diverse

Activitati profesionale in calitate de avocat, in functia de decan al Baroului Bacau. Scrisori de multumire, comentarii, propuneri, etc.

Propuneri de lege ferenda

Propuneri de modificare si completare a legilor, lucrare de doctorat, specialitate drept administrativ si constitutional.

Home » Comunicate de presa

Comunicat din 29.03.2012

Articol publicat in data de 29/03/12 Birou de presa - Cab. av. Vasile Botomei
Comunicat din 29.03.2012

          Doctor avocat Vasile Botomei a participat la lucrarile de sustinere a tezei de doctorat, desfasurate in Republica Moldova, la sediul Universitatii de Stat din Chisinau, care au avut loc vineri, 23 martie 2012, ora 14ºº, sala 101, în şedinţa Consiliului ştiinţific specializat D 30.12.00.02-12*   din cadrul Universităţii de Stat din Moldova, prin susţinerea publică a tezei de doctor cu titlul:

          „CĂILE DE ASIGURARE A CONSTITUŢIONALITĂŢII ÎN REPUBLICA MOLDOVA”, specialitatea: 12.00.02 – Drept public (constituțional); organizarea şi funcţionarea instituţiilor de drept.

          Teza de doctorat a fost sustinuta in public de catre doctorand Creanga Liliana.

          Sustinerea publica a tezei de doctorat s-a desfasurat in prezenta urmatorilor:

          -Conducător ştiinţific:BELECCIU Ștefan, doctor în drept, conferențiar universitar;

          -Preşedinte: GUCEAC Ion, doctor habilitat în drept, profesor universitar;

          -Secretar ştiinţific:CÂRNAȚ Teodor, doctor habilitat în drept, conferenţiar universitar:

          -Membri universitari:

          a)GUȘTIUC Andrei, doctor în drept, conferențiar

          b)RUSU Grigore, doctor în drept, conferențiar universitar

          c)ȚURCAN Serghei, doctor în drept, conferențiar universitar

          -Referenţi oficiali:

          1. POPA Victor, doctor habilitat în drept, profesor  universitar

          2. ZAPOROJAN Veaceslav, doctor în drept, conferenţiar universitar

          Au participat mai participat si alti  experti  in drept comparat  Republica Moldova – Romania si Uniunea Europeana.

          Singurul participant din Romania a fost Doctor avocat Vasile Botomei, presedinte Uniunea Nationala a Barourilor din Romania – UNBR.

          Au fost dezbatute recomandarile stiintifice  rezultate  din cercetarea stiintifica efectuata in plan comparat.

          S-a materializat in propuneri de lege ferenda, aprecierile efectuate de dr.av.Botomei Vasile, care au coincis ca motivatie si recomandare in conformitate cu constatarile efectuate pe parcursul cercetarii de catre sustinatoarea tezie de doctorat.

          In conditiile in care recomandarile stiintifice vor avea sustinere politica in Parlamentul Republicii Moldova, urmeaza ca in scurt timp,sa se modifice si sa se completeze Legea Curtii Consttutionale din Republica Moldova, prin preluarea din sistemul legislativ romannesc a conditiilor de sesizare de catre justitiabili a Curtii Constitutionale,in legatura cu exceptii de neconstitutionalitate a unor legi sau articole din legi.

          Expertii din Republica Moldova nu se luasera in calcul, procedura de asigurare a continuitatii procedurii de judecata a cauzelor pe fond sau in caile de atac de catre   instantelor de drept comun,inclusiv pe perioada de investire si de judecare a exceptiilor de neconstitutionalitate de Curtea Constitutionala.

          In finalul   dezbaterilor  s-a dat preciere punctului de vedere prezentat ca optiune mai eficienta de catre doctor av.Botomei Vasile, astfel incat s-a conchis ca modelul romanesc este demn de preluat in aceasta materie de constitutionalii din Republica Moldova.

          In prezent, in dreptul intern din Republica Moldova, sesizarea Curtii Constitutionale de catre  instantele de drept comun, este  supusa controlului  din oficiu, de  Curtea Suprema de Justitie.

          Din acest motiv, s-a precizat de catre conf.univ.dr.habilitat Teodor Carnat, ca intr-un an la Curtea Constitutionala din Republica Moldova se dau atatea hotarari cat se dau intr-o zi la o Curte de Apel.

          Solutiile recomandate de dr.av Botomei Vasile au fost argumentate de necesitatea solutionarii cu celeritate a cauzelor, in scopul fluidizarii activitatii de justitie  pentru  asigurarea  respectarii dreptului la un proces echitabil prevazut de art.6.1 din Conventie a Europeana de Apararea Drepturilor Omului. [Apasa AICI pentru a vedea comunicatul in intregime]

 

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania-UNBR

Presedinte,

Doctor Av.Botomei Vasile