Actiuni de avocat

Cereri de chemare in judecata, intampinari, exceptii procesuale, apeluri, recursuri

Articole din presa

Articole publicate in reviste de specialitate

Comunicate de presa

Comunicate oferite spre informare | Mass-Media

Diverse

Activitati profesionale in calitate de avocat, in functia de decan al Baroului Bacau. Scrisori de multumire, comentarii, propuneri, etc.

Propuneri de lege ferenda

Propuneri de modificare si completare a legilor, lucrare de doctorat, specialitate drept administrativ si constitutional.

Home » Activitati de interes public, Cele mai citite stiri

Proiecte de propuneri pentru reforma in justitie!

Articol publicat in data de 1/05/09 Birou de presa - Cab. av. Vasile Botomei
Proiecte de propuneri pentru reforma in justitie!

balantaPropun liberalizarea profesiei de avocat prin infiintarea de cabinete individuale in regim de societate comerciala cu raspundere limitata, in forma reglementata de Legea 31/90 modificata, a societatilor comerciale.

Registrele de comert sa fie abilitate sa aprobe infiintarea de  societati comerciale cu obiect de activitate de  servicii juridice.

Societatile comerciale cu profil de activitate servicii juridice, sa poate fi infiintate de catre licentiatii in drept, fara restrictii in forma in care sunt prevazute in prezent.

Pe aceasta cale va dispare inechitatea dintre juristi, discriminarea dintre profesia de avocat si profesia de consilier juridic, mijloc prin care se va realiza o adevarata liberalizare a profesiei de avocat, care este prevazuta a fi independenta, insa nu indeplineste conditia de independenta, cat timp barourile de avocati functioneaza in regim de casta.

Apreciez ca regimul de functionare a unei societati comerciale cu activitati juridice, se incadreaza in regimul de functionare, reglementat de Legea societatilor comerciale pentru toate celelalte domenii de activitate.

Avocatura este o activitate juridica de drept privat.

Avocatura nu se incadreaza in activitatile de drept public, deoarece nici unul dintre avocati, nu este numit de o institutie de drept public.

Avocatii nu fac parte din cateogoria judecatorilor, procurorilor, din categoria notarilor, din categoria executorilor judecatoresti, pentru care este necesara verificarea cunostintelor prin examene organizate de Ministerul de Justitie.

Avocatii exercita o profesie liberala bazata pe relatia contractuala dintre client si avocat.

In prezent barourile de avocati controleaza independenta avocatilor, prin organele de conducere, prin comisiile de disciplina, prin taxele discretionare impuse pentru avocati, si prin regimul de control din cadrul aceluiasi organism, care in functie de “independenta” cu care lucreaza avocatul, i se acorda licenta de activitate, in functie de relatia cu care o are cu organele de conducere si de control ale baroului.

In privinta oficiilor care se fac in categoria apararii din oficiu asigurate de barouri, apreciez ca aceste servicii trebuiesc scoase la licitatie publica, la care sa poata participa prin oferta de preturi, S.R.L.-urile infiintate de juristi prin Registrul Comertului. Astfel se va respecta apararea din oficiu, si va dispare procedura prin care avocatii trateaza cu ignoranta apararile in care sunt desemnati in calitate de avocati din oficiu.

Practica de a se lasa solutia la aprecierea instantei pe care o folosesc unii dintre avocati in fata instantelor judecatoresti in timp ce sunt desemnati in calitate de avocati din oficiu si platiti din bugetul Ministerului de Justitie, va fi eliminata prin crearea acestui sistem concurential, prin incadrarea serviciilor de asistenta juridica, in categoria serviciilor bazate pe cerere si oferta.

Programul avocatului Botomei Vasile, presedinte executiv al Partidului Democrat-Liberal

Semneaza:

Avocat drd. Botomei Vasile

Decan Baroul Bacau – U.N.B.R.