Actiuni de avocat

Cereri de chemare in judecata, intampinari, exceptii procesuale, apeluri, recursuri

Articole din presa

Articole publicate in reviste de specialitate

Comunicate de presa

Comunicate oferite spre informare | Mass-Media

Diverse

Activitati profesionale in calitate de avocat, in functia de decan al Baroului Bacau. Scrisori de multumire, comentarii, propuneri, etc.

Propuneri de lege ferenda

Propuneri de modificare si completare a legilor, lucrare de doctorat, specialitate drept administrativ si constitutional.

Home » Actiuni de avocat, Activitati de interes public, Cele mai noi stiri, Comunicate de presa, Diverse

Decalogul pentru justiție, autor dr.Botomei Vasile

Articol publicat in data de 4/11/18 Birou de presa - Cab. av. Vasile Botomei

Iata decalogul pentru Justitie, sustinut de dr.Botomei Vasile, pe care il solicita politicienilor din toate partidele sa il aplice:

1) Respectarea Constitutiei Romaniei in litera si spiritul ei, inclusiv in ceea ce priveste raspunderea administrativa si penala a procurorilor si judecatorilor, pentru greselile intentionate sau din culpa, facute in dosarele care le solutioneaza.

2)Obligarea Parchetelor care au facut dosare prin nesocotirea probelor reale si, care au folosit probe administrate pe baza de Protocoale, sa initieze actiuni de revizuire a dosarelor de condamnare, pentru reparatia abuzurilor din justitie si inlaturarea efectelor produse.

3) Respectarea drepturilor fundamentale ale omului, garantate de Constitutia Romaniei si de tratatele internationale, precum dreptul la aparare asigurat in aplicarea conceptului de pluralism de organizatii profesionale de aparare inregistrate la nivel national, potrivit caruia fiecare Uniune Nationala a Barourilor din România,din toate trei cate sunt inregistrate, sa aiba dreptul sa functioneze cu cate un Barou de avocati in fiecare judet si, in municipiul Bucuresti, conditie prin care se asigura dreptul la un proces echitabil, prin aparatori independenti de protocoale secrete existente intre avocatii din UNBR-ul traditional incheiate cu procurorii, judecatorii si cu serviciile de informatii.

4) Garantarea independentei judecatorilor care infaptuiesc actul de justitie – atat fata de mediul politic, dar si fata de orice alte forme de presiune exercitate din partea parchetelor sau din partea serviciilor de informatii, inclusiv din partea organizatiilor profesionale din profesiile liberale, prin recunoasterea dreptului de a profesa ca avocati, notari, executori judecatoresti,mediatori,  lichidatori, cu scutire de examen.

5) Includerea procurorilor in randul functionarilor publici, deoarece potrivit Constitutiei au subordonare ierarhica, prin care depind de sefii lor.

6) Raspunderea magistratilor nu numai pentru reaua-credinta si grava neglijenta in indeplinirea atributiilor pe care le au, cat si pentru orice greseli, in sensul ca orice despagubire stabilita impotriva Statului Roman la CEDO, sa fie suportata de ei, in conditiile in care prin lege au dreptul de a se asigura pentru malpraxis.

7) Lustratia magistratilor care au fost colaboratori ai serviciilor de informatii [sau] au pus in aplicare protocoalele secrete prin incalcarea Constitutiei si a legilor in vigoare, prin excluderea din magistratura, fara drept de pensie.

8) Garantarea independentei sistemului judiciar fata de orice imixtiune a serviciilor de informatii, deoarece serviciile de informatii romane sunt subordonate serviciilor de informatii straine, prin cooperarea militara NATO si prin tratatul cu UE, in care interesul politic si economic al tarilor straine, prevaleaza conceptului de alianta militara pentru apararea Romaniei.

9) Principiul celeritatii in instrumentarea si solutionarea cauzelor penale si civile,prin publicarea sedintelor de judecata si a procedurilor de ancheta pe internet, in sectiuni cum sunt sedintele de judecata filmate de la Curtea Consitutionala, cu teremene stabilite pe saptamani si nu pe luni si ani cum sunt de exemplu in unele cauze la ICCJ.

10) Principiul meritocratiei si al probitatii morale si profesionale in promovarea magistratilor in functiile superioare din sistemul judiciar”, precum si in toate functiile publice.

      Publicat de Ziua Armatei Romane din 25 octombrie 2018