Actiuni de avocat

Cereri de chemare in judecata, intampinari, exceptii procesuale, apeluri, recursuri

Articole din presa

Articole publicate in reviste de specialitate

Comunicate de presa

Comunicate oferite spre informare | Mass-Media

Diverse

Activitati profesionale in calitate de avocat, in functia de decan al Baroului Bacau. Scrisori de multumire, comentarii, propuneri, etc.

Propuneri de lege ferenda

Propuneri de modificare si completare a legilor, lucrare de doctorat, specialitate drept administrativ si constitutional.

Home » Articole din presa, Cele mai noi stiri

“DILEMA NATIONALA – Ministerul Finantelor si Ministerul Justitiei sustin ca avocatii pot activa numai in cadrul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, fara sa dea elemente de identificare ale Uniunii. In Romania exista trei UNBR, toate inregistrate la Fisc. Care sunt oare barourile legale? (Documente)”

Articol publicat in data de 6/03/13 Birou de presa - Cab. av. Vasile Botomei
“DILEMA NATIONALA – Ministerul Finantelor si Ministerul Justitiei sustin ca avocatii pot activa numai in cadrul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, fara sa dea elemente de identificare ale Uniunii. In Romania exista trei UNBR, toate inregistrate la Fisc. Care sunt oare barourile legale? (Documente)”

Ministerul Justitiei nu a clarificat nici pana in acest moment modalitatea prin care se diferentiaza cele trei Uniuni Nationale ale Barourilor existente in Romania, care functioneaza de mai multi ani sub aceeasi denumire. Constitutirea a trei entitati diferite, dar cu acelasi nume si cu acelasi obiect de activitate a fost posibila in baza unui vid legislativ, care genereaza astazi o lipsa de legitimitate atat pentru UNBR – Gheorghe Florea, cat si pentru UNBR – Pompiliu Bota, dar si pentru UNBR – Vasile Botomei, cu toti sustinand ca Uniunile pe care le conduc sunt infiintate in baza legii 51/1995, privind exercitarea profesiei de avocat, lege care insa nu contine termenul de infiintare.

Toate cele trei institutii sunt inscrise la ANAF, au cod de identificare fiscala, un sediu central si acelasi obiect de activitate. Recent, organele fiscale teritoriale ale ANAF au formulat sesizari referitoare la faptul ca exista mai multe entitati care autorizeaza exercitarea profesiei de avocat. In urma unei adrese depuse de ANAF la Ministerul Justitiei in care se solicita clarificarea acestui aspect, reprezentantii MJ au oferit un raspuns care nu doar ca nu schimba cu nimic lucrurile, dar produce si o mai mare confuzie. Invocand art. 1 din Legea 51/1995, reprezentantii Ministerului Justitiei au precizat ca institutia competenta in organizarea exercitarii activitatii avocatilor apartine numai Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, fara sa dea elemente de identificare ale acestei uniuni.

Nenorocirea este ca la ora actuala exista trei UNBR-uri:

UNBR – condusa de avocatul Gheorghe Florea (foto mijloc), cu sediul in Splaiul Independentei, Sector 5, Bucuresti (Avocatii traditionali)

– UNBR – condusa de avocatul Pompiliu Bota (foto stanga), cu sediul in Strada Academiei, Sector 3, Bucuresti (Fostele barouri constitutionale)

UNBR – condusa de avocatul Vasile Botomei (foto dreapta), cu sediul in Strada Oituz din Bacau

Cele trei UNBR-uri pot fi studiate pe www.unbr.ro (Gheorghe Florea), www.bota.ro (Pompiliu Bota) siwww.unbr.info (Vasile Botomei).

Concret, vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Constantin Mihail, a solicitat, in data de 10 ianuarie 2013, Ministerului Justitiei sa faca precizari cu privire la entitatea care, potrivit prevederilor legale, are dreptul de a autoriza exercitarea profesiei de avocat in Romania. Urmare acestei solicitari formulate de ANAF, Ministerul Justitiei, prin Secretarul General, Alexandra Mihaela Sinc, a raspuns, in data de 31 ianuarie 2013, ca entitatea legal competenta in organizarea exercitarii activitatii avocatilor din Romania o reprezinta Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, infiintata prin Legea nr. 51/1995 si care functioneaza in temeiul acestei legi. Ministerul Justitiei nu a precizat insa despre care dintre cele trei Uniuni este vorba!: ”Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 98/07.02.2011, care reglementeaza organizarea si functionarea profesiei de avocat, precizand, printre altele, ca profesia de avocat se exercita numai de catre avocatii inscrisi in tabloul baroului din care fac parte, baroul component al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania. (…) Fata de prevederile art. 1 din Legea nr. 51/1995, apreciem ca o persoana nu poate exercita profesia de avocat daca nu este inscrisa pe tabloul din care face parte, barou component al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania. (…) Fata de dispozitiile legale incidente in materie, apreciem ca entitatea legal competenta in organizarea exercitarii activitatii avocatilor din Romania o reprezinta Uniunea Nationala a Barourilor din Romania infiintata prin Legea nr. 51/1995 si care functioneaza in temeiul acestei legi“.

UNBR-ul Avocatilor Traditionali si-a adjudecat denumirea de UNBR

Primul care a simtit nevoia de legitimare a fost presedintele UNBR, Gheorghe Florea care, in baza raspunsului evaziv si totodata interpretativ oferit de Ministerul Justitiei, si-a adjudecat denumirea de “UNBR” pentru institutia pe care o conduce, ca fiind singura entitate de acest tip. Concret, pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, condusa de avocatul Gheorghe Florea, a fostpublicata, in data de 1 martie 2013, o adresa semnata de avocatul Florea din care reiese ca UNBR condusa de acesta este succesoarea Uniunii Avocatilor din Romania, reinfiintata prin Decretul – Lege nr. 90 din 29 februarie 1990 si prin urmare, este singura institutie care functioneaza in legalitate. Intrucat singura diferenta, la prima vedere, intre cele trei Uniunii o reprezinta sediul, Gheorghe Florea a precizat adresa locului in care functioneaza UNBR, respectiv Palatul de Justitiei de pe Splaiul Independentei: ”Uniunea Nationala a Barourilor din Romania este persoana juridica de interes public, succesoare a Uniunii Avocatilor din Romania, reinfiintata prin Decretul – Lege nr. 90 din 28 februarie 1990 privind unele masuri pentru organizarea si exercitarea avocaturii in Romania. Sediul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania este in Bucuresti, Palatul de Justitie, Splaiul Independentei nr. 5, Sector 5, in locatia edificata de Uniunea Avocatilor din Romania in anul 1932, din contributia exclusiva a avocatilor, in perioada in care era in vigoare Legea pentru organizarea corpului de avocati din 29 decembrie 1931, publicata in Monitorul Oficial nr. 301/1931. Sunt membre ale Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, persoana juridica de interes public, infiintata prin lege, exclusiv barourile mentionate in Anexa nr. 2 la Regulamentul de organizare si functionare a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR) si de desfasurare a sedintelor Consiliului UNBR aprobat prin Hotararea Consiliului UNBR nr. 5/2011 din 08 iulie 2011. Prezenta adresa poate fi incredintata, la cerere, avocatilor, pentru a fi folosita la indeplinirea formalitatilor de inregistrare fiscala a acestora”.

Trei Uniunii cu aceeasi denumire, o singura lege, o singura entitate potrivit Ministerului Justitiei, si CIF-uri distincte la Ministerul Finantelor!

Problema apare atunci cand, toate cele trei UNBR-uri din Romania functioneaza in baza aceleiasi legi, neexistand niciun element de identificare. La fel ca si UNBR – Gheorghe Florea, tot in baza Legii 51/1995, functioneaza si UNBR – Bota si UNBR – Botomei. In documentele de la Ministerul Finantelor, UNBR – Gheorghe Florea figureaza ca fiind infiintata in data de 3 iulie 1993, in baza Legii 51/1995, in timp ce in certificatul de inregistrare fiscala nr. 0674098 UNBR – Gheorghe Florea apare ca fiind inregistrat in scopuri de TVA din data de 1 iunie 2000. In certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, cu sediul in Splaiul Independentei, Bucuresti, are Codul de Inregistrare Fiscala (CIF) RO4315974, eliberat la data de 31 ianuarie 2007.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste UNBR – Bota, din Strada Academiei Bucuresti, in certificatul de inregistrare fiscala nr. 035144 este trecut Codul de Inregistrare Fiscala (CIF) cu numarul 20626000, atribuit la 18 ianuarie 2007 si eliberat la 20 februarie 2007.

Cea mai nou infiintata Uniune a Barourilor din Romania este cea a avocatului Vasile Botomei din Bacau, inregistrata la Ministerul Finantelor cu certificatul de inregistrarea nr. 0680742, in care figureaza CIF cu nr. 29497286, atribuit in data de 29 decembrie 2011 si eliberat la aceeasi data.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis definitiv ca UNBR Bota functioneaza conform legii, dupa ce avocatul Gheorghe Florea a contestatat infiintarea acesei Uniuni

De la infiintarea UNBR condus de avocatul Pompiliu Bota, intre Baroul Avocatilor Traditionali, al carui presedinte este Gheorghe Florea, si fostele barouri constitutionale ale avocatului Pompiliu Bota au existat mai multe procese. Avocatul Florea a contestat in mai multe randuri modul de infiintare si al UNBR – Bota si activitatea pe care o desfasoara, acuzand ca UNBR – Bota functioneaya in ilegalitate. Litigiul dintre cele doua entitati a fost finalizat la instanta suprema in anul 2010, cand Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat prin decizia penala definitiva nr. 3271 din dosarul nr. 629/36/2010 ca UNBR – Bota si barourile judetene au fost infiintate si functioneaza in baza unui act constitutitv si a unui statut care au ca temei legal Constitutia Romaniei si dispozitiile Legii nr. 51/1995, modificata prin Legea nr. 225/2004: “UNBR – Structura Bota si barourile judetene au fost infiintate si functioneaza in baza unui act constitutiv si a unui statut care au ca temei legal Constitutia Romaniei si dispozitiile Legii nr. 51/1995, modificata prin Legea nr. 255/2004, temei legal care sta si la baza exercitarii atributiilor specifice profesiei de avocat de catre persoanele inscrise in aceasta structura, persoane care au intrat in barou in urma sustinerii unui examen, fiind scrisi in Tabloul Avocatilor conform Legii nr. 51/1995“.

Anterior aceste decizii, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a prin sentinta penala definitiva nr. 1251 din 15 decembrie 2010 din dosarul nr. 48004/299/2010 a decis urmatoarele:

-Legea nr. 3 din 17 ianuarie 1948 a desfiintat vechile barouri si UNBR

-Actele normative ulterioare Legii nr. 3/1948 trebuiau sa prevada in mod expres infiintarea barourilor si a uniunii barourilor

-In mod logic singura concluzie care se impune este ca prin aceste acte normative nu s-a infiintat nicio structura a avocatilor din Romania

-Nici Legea nr. 51/1995 nu contine prevederi referitoare la infiintarea de noi structuri ale avocatilor

-Baroul Bucuresti si UNBR – Bota sunt infiintate legal din anul 2004, nu au fost desfiintate, s-au organizat si functioneaza in baza Legii nr. 51/1995

-La cererea UNBR – Bota, parchetul a solicitat UNBR – Florea sa inainteze in fotocopie documentele de infiintare, insa aceasta nu a putut prezenta documentele respective.

-UNBR – Bota nu foloseste fara drept denumirea de ”UNBR” si nu are un caracter obscur, clandestin

Pompiliu Bota: “Ministerul Justitiei a citat din lege pentru ca stia ca nu are rost sa intre in amanunte”

La randul sau, presedintele UNBR, avocatul Pompiliu Bota, a pus la indoiala in mai multe randuri legalitatea UNBR-ului condus de Gheorghe Florea. Avocatul Bota acuza UNBR – Gheorghe Florea ca nu detine acte acte de infiintare pentru UNBR-ul pe care il conduce, astfel ca nu poate face dovada existentei Uniunii Nationale a Barourilor din Romania cunoscuta si ca Uniunea Avocatilor Traditionali. Avocatul Pompiliu Bota a declarat pentru Lumeajustitiei.ro ca raspunsul Ministerului Justitiei dovedeste ca nu se va gasi curand o rezolvarea pentru aceasta problema: “Eu zic ca noi suntem singura institutie. Ei cum dovedesc,cu ce? Care este actul lor de infiintare? Nu exista! Nu il au! Legea 51/1995 este o lege de organizare a profesiei de avocat, nu de infiintare a barourilor si a Uniunii. Daca nu se precizeaza despre ce UNBR este vorba in raspunsul Ministerul Justitiei, noi cum facem diferenta? Diferenta se face pe baza de documente! Afirmatia lui Gheorghe Florea nesustinuta de nicio proba, niciun act jurisdictional sau normativ nu este izvor de drept. Nu poate nimeni sa il traga la raspundere! Ministerul Justitiei a citat din lege pentru ca stia ca nu are rost sa intre in amanunte. Raspunsul Ministerului Justitiei se refera doar la Uniunile care au documentele de infiintare, de nastere. Legea nr. 3/1948 i-a desfiintat. Ei nu sunt acoperiti de documente, nu au niciun document care sa ii sustina. Legea nu e personala, legea nu spune Florea sau Bota. Legea spune UNBR si mai departe sunt necesare documentele!

*Cititi aici raspunsul Ministerului Justitiei la solicitarea ANAF si punctul de vedere al avocatului Gheorghe Florea

*Cititi aici Certificatul Fiscal al UNBR – Gheorghe Florea

*Cititi aici Certificatul Fiscal al UNBR – Pompiliu Bota

*Cititi aici Certificatul Fiscal al UNBR – Vasile Botomei

Articol redactat de Elena DUMITRACHE

Sursa: Luju.ro

Comments are closed.