Actiuni de avocat

Cereri de chemare in judecata, intampinari, exceptii procesuale, apeluri, recursuri

Articole din presa

Articole publicate in reviste de specialitate

Comunicate de presa

Comunicate oferite spre informare | Mass-Media

Diverse

Activitati profesionale in calitate de avocat, in functia de decan al Baroului Bacau. Scrisori de multumire, comentarii, propuneri, etc.

Propuneri de lege ferenda

Propuneri de modificare si completare a legilor, lucrare de doctorat, specialitate drept administrativ si constitutional.

Home » Articole din presa, Cele mai citite stiri

“Tribunalul Brasov a anulat hotararea de infiintare a Politiei Primariei Bacau”

Articol publicat in data de 10/12/11 Birou de presa - Cab. av. Vasile Botomei
“Tribunalul Brasov a anulat hotararea de infiintare a Politiei Primariei Bacau”

Lovitura de teatru

Decizia instantei brasovene pune in pericol existenta Politiei Locale Bacau. Astfel, Tribunalul Brasov a desfiintat hotararea prin care CL Bacau infiinta, in 2005, Politia Primariei. Intre timp, aceasta s-a reorganizat in Politie Locala, in temeiul unei legi intrate in vigoare la inceputul acestui an. Autoritatile locale sustin ca decizia Tribunalului Brasov nu are niciun efect asupra functionarii Politiei Locale.

Existenta Politiei Locale pare sa fie periclitata de decizia pronuntata de o instanta brasoveana. Aceasta a dispus desfiintarea hotararii CL Bacau prin care lua fiinta, in 2005, Politia Primariei, convertita – ulterior – in Politie Locala, odata cu intrarea in vigoare, in ianuarie 2011, a Legii 155/2010. Potrivit sentintei nr. 3501/CA pronuntate de Tribunalul Brasov, sectia contencios administrativ si fiscal, HCL nr. 217/2005 este ilegala. Decizia instantei brasovene precizeaza ca atributiile prevazute, in 2005, la constituirea Politiei Primariei contravin flagrant cu Legea 371/2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea Politiei Comunitare (n.r. – in Bacau, Politia Primariei). “Asadar, desi se sustine ca Politia Primariei Municipiului Bacau a fost infiintata pentru aducerea la indeplinire a dispozitiilor Legii nr. 371/2004 (…), din documentatia ce a stat la baza adoptarii HCL nr. 217/2005, depusa la dosarul cauzei, rezulta ca prevederile privind organizarea, functionarea, personalul precum si atributiile stabilite incalca prevederile cap. 2, cap. 3, si cele ale art. 19 din Legea nr. 371/2004”, se precizeaza in motivarea deciziei judecatorilor brasoveni. Mai mult, potrivit sentintei citate, magistratii au luat act de nelegalitatea hotararii in temeiul careia a luat fiinta Politia Primariei Municipiului Bacau. “Raportat considerentelor expuse, in temeiul dispozitiilor art. 4 din Legea 554/2004, instanta (…) va constata nelegalitatea HCL Bacau nr. 217/29.08.2005”, se mai afirma in sentinta.

“Politia Primariei, un instrument de presiune politica”

Vasile Botomei, avocatul care a obtinut desfiintarea HCL nr. 217 la Tribunalul Brasov a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca Politia Primariei nu a respectat niciodata prevederile legii in temeiul careia s-a organizat (n.r. – Legea 371/2004). Mai mult, a afirmat Botomei, institutia a devenit un instrument de presiune in mana conducerii Primariei Bacau. “La noi in Bacau s-a organizat functionarea acestei politii in afara legii. Politistilor de la Politia Primariei li s-au atribuit prevederi in afara cadrului legal. Legea nu prevedea ca acele atributii sa fie transferate catre Politia Primariei”, a afirmat Botomei. El a exemplificat prin faptul ca politistii Primariei s-au ocupat cu verificarea si sanctionarea agentilor economici, cu aplicarea de amenzi etc, atributiuni specifice politiei nationale, precum si unor institutii deconcentrate cum ar fi Garda Financiara, ITM sau Inspectoratul de Stat in Constructii. Botomei a mai spus ca prin atributiunile ilegale primite, Politia Primariei a devenit o unealta politica in slujba municipalitatii.

“Aceasta politie a primit atributiuni prin care a devenit un instrument de presiune politica din partea actualului primar, Stavarache Romeo. Agentii economici care nu sunt pe placul primarului sunt luati in vizor de Politia Primariei”, a spus Botomei.

“Hotararea nu mai avea obiect”

Reprezentantii Primariei Bacau au recunoscut ca hotararea de infiintare a Primariei Bacau a fost desfiintata in instanta dar, afirma ei, aceasta ramasese fara obiect odata cu infiintarea Politiei Locale.
“Exista intr-adevar o admitere de nelegalitate pe hotararea de infiintare a a Politiei Primariei, dar cand s-a pronuntat instanta din Brasov acea hotarare nu mai avea obiect. Exista o lege noua, prin care s-a infiintat Politia Locala, iar acea hotarare nu mai avea niciun obiect. Daca, prin absurd, nu aparea legea, iar acea hotarare mai era in vigoare, am fi avut o problema. Legea a venit cu noile prevederi si astfel acea hotarare a ramas fara obiect”, a declarat Ovidiu Popovici, secretarul municipiului Bacau.

Botomei vrea sa fie mama tuturor ranitilor

Conform afirmatiilor lui Vasile Botomei, desfiintarea HCL nr. 217/2005 antreneaza posibilitatea de contestare in instanta a tuturor sanctiunilor dispuse de Politia Primariei in intervalul 2005-2010. Botomei a declarat ca toate persoanele care au fost victimele abuzurilor administrative infaptuite prin Politia Primariei pot sa deschida actiuni in instanta. “Toate sanctiunile, si nu numai, date de Politia Primariei intre 2005 si 2010 pot fi contestate in instanta. Se va ajunge in situatia in care Primaria Bacau va restitui sumele de bani incasate, nelegal, de Politia Primariei in contul unor sanctiuni sau penalizari”, a apreciat Botomei. El a mai spus ca isi ofera serviciile tuturor celor care vor sa conteste sanctiunile dispuse de Politia Primariei.
Cu ocazia Craciunului 2010, imobilele apartinand cabinetului de avocat Vasile Botomei au fost demolate in baza unei decizii asumata de intreaga conducere a Primariei Bacau. In urma circului facut de reprezentantii municipalitatii, care au tocmit o firma pentru demolarea lui Botomei, administratorul public al municipiului – Leonard Padureanu – este urmarit penal pentru neglijenta in serviciu. “Eu am fost demolat sub supravegherea Politiei Primariei, desi aceasta – potrivit legii – n-avea atributii pe zona de urbanism si legalitate in constructii”, a comentat Botomei.

Politia Primariei, instrument de primenit bugetul local

In ultimii ani, Politia Primariei a devenit un mijloc de primenire a bugetului local. Politistii au aplicat amenzi cu duiumul, unele dintre sanctiuni fiind de domeniul ridicolului (n.r. – amenzi pentru parcarea pe spatii verzi, in conditiile in care in Bacau nu s-a construit nicio parcare noua in ultimii 8 ani). Prin modul de lucru instituit in municipiul Bacau, Politia Primariei a ajuns sa aduca milioane de lei in bugetul local. Mai mult, conducerea municipalitatii a stabilit tinte de indeplinit pentru lucratorii Politiei Primariei, acestea fiind – de cele mai multe ori – depasite.

Redactor: Lucian Bogdanel | Sursa: Desteptarea.ro