Actiuni de avocat

Cereri de chemare in judecata, intampinari, exceptii procesuale, apeluri, recursuri

Articole din presa

Articole publicate in reviste de specialitate

Comunicate de presa

Comunicate oferite spre informare | Mass-Media

Diverse

Activitati profesionale in calitate de avocat, in functia de decan al Baroului Bacau. Scrisori de multumire, comentarii, propuneri, etc.

Propuneri de lege ferenda

Propuneri de modificare si completare a legilor, lucrare de doctorat, specialitate drept administrativ si constitutional.

Home » Articole din presa

“Senatul a adoptat proiectul de lege privind raspunderea magistratilor. CSM vrea sa sesizeze Curtea Constitutionala, inainte de promulgarea legii. Magistratii ameninta cu proteste radicale!”

Articol publicat in data de 17/12/11 Birou de presa - Cab. av. Vasile Botomei
“Senatul a adoptat proiectul de lege privind raspunderea magistratilor. CSM vrea sa sesizeze Curtea Constitutionala, inainte de promulgarea legii. Magistratii ameninta cu proteste radicale!”

Plenul Senatului a adoptat, joi, proiectul de lege pentru modificarea si completarea legii 303/2004 si a legii 317/2004, privind organizarea CSM, modificari care privesc raspunderea disciplinara a magistratilor. Senatul a fost camera decizionala, asta dupa ce Camera Deputatilor a respins proiectul de act normativ propus de Ministerul Justitiei.Consiliul Superior al Magistraturii, care a avizat proiectul de lege, dar cu obiectiuni, a anuntat, joi, ca va cere Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa sesizeze Curtea Constitutionala, pentru ca aceasta sa se pronunte, mai inainte de promulgarea legii, cu privire la constitutionalitatea acesteia. Inainte ca proiectul de act normativ sa fie adoptat de Senat, Consiliul Superior al Magistraturii a intrebat toate instantele si parchetele din Romania daca sunt de acord cu prevederile acestuia. Raspunsul magistratilor romani a fost unul transant: daca proiectul va deveni lege, urmeaza proteste radicale!E interesant de vazut cum va solutiona ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, situatia, mai ales ca acesta este si initiatorul proiectului si il sustine pe deplin.

CSM a anuntat MJ ca proiectul de lege nu este sustinut de niciun parchet si nicio instanta din Romania!

Consiliul a solicitat, joi, de urgenta, punerea in discutia Sectiilor Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie sesizarea Curtii Constitutionale. Astfel, in opinia CSM „legea astfel adoptata are prevederi care aduc atingere independentei judecatorului, atat din perspectiva controlului asupra fondului hotararilor judecatoresti, casin ceea ce priveste reanalizarea unor hotarari definitive si irevocabile, precumsi implicarea Executivului in declansarea actiunii disciplinare impotriva judecatorilor si procurorilor.Aceste prevederi incalca principiul independentei justitiei si principiul separatiei puterilor in stat, consacrate constitutional, dar si prevederile Legii fundamentale privind rolul Consiliului Superior al Magistraturii in ceea ce priveste cariera magistratilor”. Lumeajustitiei.ro a prezentat in urma cu cateva saptamani nota centralizatoare facuta de Consiliul Superior al Magistraturii, care avea un mesaj transant si unitar: “nicio instanta sau unitate de parchet nu sustine forma proiectului propusa de Ministerul Justitiei. (…) Alte instante si parchete, destul de numeroase, au precizat ca isi insusesc proiectul de lege cu amendamentele si observatiile aduse de Asociatia Magistratilor din Romania. Nu lipsita de relevanta este pozitia unor adunari generale, care au transmis, pe aceasta cale, Consiliului Superior al Magistraturii, ca, in situatia in care Ministerul Justitiei insista in adoptarea legii conform proiectului si cu ignorarea amendamentelor propuse de Consiliul Superior al Magistraturii si de instante si parchete, se impune initierea unor forme radicale de protest. Alti magistrati, notand preocuparea executivului orientata spre accentuarea subordonarii si influentarii sistemului judiciar – deja manifestata prin politicile si strategiile economico-financiare si prin inconsecventa si instabilitatea legislative, au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sa aiba o reactie ferma, de natura sa restabileasca echilibrul constitutional al puterilor in stat”!

Magistratii din toata tara au sustinut ca „proiectul propus de Ministerul Justitiei aduce grave atingeri principiului constitutional privind independenta actului de justitie, prin modalitatea in care sunt reglementate mai multe abateri disciplinare, fiind supuse controlului disciplinar aspecte care tin exclusiv de infaptuirea justitiei, prin adaugarea ca titulari ai actiunii disciplinare a ministrului justitiei, a presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se creeaza premisele necesare ca aparenta de impartialitate si independenta a magistratilor sa fie afectate; in plus, prin modificarile aduse, intregul sistem judiciar este plasat sub controlul executivului, fiind incalcat astfel principiul constitutional al separatiei puterilor in stat, se creeaza posibilitatea sicanarii magistratilor”.

AMR a cerut ICCJ sa sesizeze Curtea Constitutionala

In cursul zilei de joi, Asociatia Magistratilor din Romania a adresat la randul ei presedintelui Inaltei Curti o solicitare de sesizare a Curtii Constitutionale, in care a sesizat faptul ca „sanctionarea magistratului pentru actul de judecata in aplicarea dreptului material si procesual sfideaza principii fundamentale izvorate din esenta insasi a controlului judiciar, statuat in norme care au supravietuit tuturor vremurilor consolidand independenta Justitiei.”

* Cititi aici sesizarea integrala a AMR adresata conducerii ICCJ

Sursa: Lumea Justitiei (luju.ro)

Citeste raspunsul comunicat de CSM prin adresa nr. 2702/1154/10.02.2011 prin care Secretar General Judecator Roza Marcu confirma ca au fost luate in evidenta pentru procesul de modificare si completare a legilor reformei sistemului judiciar recomandarile stiintifice transmise la CSM de av. dr. Vasile Botomei. Vezi anexa 22 din teza de doctorat Botomei Vasile.

Citeste recomandarile transmise catre CSM de av. dr. Botomei Vasile, preluate din teza de doctorat. Vezi anexa 21 din teza de doctorat Botomei Vasile.