Actiuni de avocat

Cereri de chemare in judecata, intampinari, exceptii procesuale, apeluri, recursuri

Articole din presa

Articole publicate in reviste de specialitate

Comunicate de presa

Comunicate oferite spre informare | Mass-Media

Diverse

Activitati profesionale in calitate de avocat, in functia de decan al Baroului Bacau. Scrisori de multumire, comentarii, propuneri, etc.

Propuneri de lege ferenda

Propuneri de modificare si completare a legilor, lucrare de doctorat, specialitate drept administrativ si constitutional.

Home » Cele mai citite stiri, Diverse

Referinta privind activitatea stiintifica a domnului Botomei Vasile

Articol publicat in data de 16/04/12 Birou de presa - Cab. av. Vasile Botomei
Referinta privind activitatea stiintifica a domnului Botomei Vasile

REFERINTA
privind activitatea stiintifica a domnului Botomei Vasile,
autor al tezei de doctorat:
“Raspunderea administrativa: aspecte practico-stiintifice in plan comparat – Republica Moldova si Romania”

Domnul Botomei Vasile este cetatean roman, nascut la 07.01.1964, in comuna Girov, jud.Neamt, din Romania.
Din punct de vedere educativ, a urmat o succesiune de cicluri de invatamant, prin care a dobandit specializari in diferite domenii de activitate.
Studiile primare si scoala generala le-a efectuat in satul sau natal, Botesti, localitate atestata din vremea domnitorului Stefan cel Mare si Sfant. Satul apartine Comunei Girov, Jud. Neamt si este situat pe Valea Cracaului, de langa vestitul loc al marii batalii de la Razboieni din 26.07.1476, dintre moldovenii lui Stefan cel Mare si ostile sultanului Mehmet II.
Inca din vremea scolii generale, domnul Botomei Vasile a fost atras de arta militara si tehnica de aviatie.
Spre urmarirea profilului tehnic ales, a sustinut examenul de treapta I-a, fiind admis la un liceu de renume din municipiul Piatra Neamt, jud. Neamt, unde a efectuat clasele a IX-a si a X-a la Liceul Energetic, profilul electrotehnic, specialitatea matematica – fizica.
Pasionat de tehnica de zbor, a urmat cursurile Scolii Profesionale din cadrul Liceului de Aviatie din Bucuresti, perioada 1979-1981, in care s-a specializat pe domeniul prelucrari piese de avion, specialitatea „Prelucrari mecanice prin aschiere”.
Dupa absolvirea scolii profesionale de aviatie din Bucuresti, a sustinut examenul de treapta a II-a, fiind admis in cadrul Liceului de Aviatie, specialitatea mecanica de avion.
Ulterior, s-a transferat de la Liceul de Aviatie Henri Coanda din Bucuresti, la un alt liceu de specialitate istorie- geografie, considerand ca studiile din cadrul acestuia sunt specifice examenului la institutiile militare de invatamant.
In timpul liceului, a lucrat initial ca muncitor calificat categoria a II-a, la Intreprinderea de Avioane din Bucuresti, sectia prelucrari piese de avion Rombac 1-11.
Datorita lipsei de comenzi la export a avioanelor construite de Intreprinderea de Avioane din Bucuresti, s-a transferat o data cu schimbarea liceului, la Intreprinderi de mecanica fina din Savinesti, jud. Neamt, unde a lucrat ca muncitor specializat in mecanica fina.
In Liceul Calistrat Hogas din Piatra Neamt, s-a specializat in profilul istorie si geografie, optiune prevazuta ca materie de examen la scolile de ofiteri din Romania.
De aici, dupa absolvirea bacalaureatului, a sustinut un examen la Scoala de Ofiteri.
Media examenului obtinuta la Scoala de Ofiteri, nu i-a permis sa primeasca repartitie la specialitatea care si-o dorea si indragea, astfel ca a fost recrutat in stagiul militar obligatoriu prevazut in Romania in anii respectivi.
In anul 1985, a fost incorporat in stagiul militar obligatoriu, efectuand un an de armata in Regimentul de aviatie din Municipiul Focsani, jud. Focsani.
In anul 1986, in timpul stagiului militar, a sustinut si a promovat examenul de admitere la Scoala de Ofiteri de Aviatie “Aurel Vlaicu” Buzau, unde s-a specializat ca navigator si ofiter de stat major.
A absolvit Scoala de Ofiteri de Aviatie, promotia 1989, cu gradul de locotenent, licentiat in transporturi aeriene, transporturi auto, aviatie sportiva, meteorologie si cartografie.
A inceput activitatea de ofiter in aviatia militara, ca ofiter tehnic de avion, la o escadrila de avioane supersonice. Aici a intampinat Revolutia din decembrie 1989, ca proaspat locotenent de aviatie.
Apreciat fiind in cadrul Regimentului de aviatie si bombardament, din localitatea Ianca, judetul Braila, in care activa ca ofiter tehnic de escadrila, a fost transferat in interes de serviciu, din ordinul Ministrului Aviatiei Militare, la Centrul de Instructie al pilotilor si navigatorilor din Aviatia Militara din Romania, situat in judetul Bacau.
Aici s-a specializat in navigatie aeriana pe toate tipurile de aeronave, militare si civile.
In perioada activarii ca navigator de aviatie, a sustinut examenul si a fost admis la Facultatea de Drept “Mihai Eminescu” care functiona cu o filiala in Mun.Bacau.
In ultimul an de facultate s-a transferat la Facultatea de Drept, profilul stiinte juridice si administrative din cadrul Universitatii “George Baritiu” Brasov.
Licenta in drept a sustinut-o si absolvit-o cu diploma la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, promotia februarie 2000.
Concomitent cu studiile juridice si activitatea de ofiter, pe fondul unor salarii aflate in recesiune pentru militari, a infiintat o firma cu activitati de productie, comert si servicii, in care activau parintii sai cu activitati de morarit.
Activitatea de administrator la firma, a generat cu ocazia restructurarilor din armata, trecerea in rezerva cu grad de locotenent, echivalentul specializarii din aviatia militara fiind profesia de inginer in transporturi aeriene, transporturi auto, cartografie, topografie, meteorologie si aviatie sportiva.
Incepand cu anul 1994 si pana in 2004, a fost incadrat cu contract de munca in functia de administrator si director executiv la SC Bartolo Prod Com SRL, jud.Neamt, in care era asociat unic.
In perioada 2000-2004, a fost incadrat prin cumul de functii in calitate de consilier juridic si director executiv la firma proprie, SC Bartolo Prod Com SRL, jud.Neamt.
In data de 18.02.2004, a sustinut si promovat examenul de admitere in profesia de avocat, fiind inscris in Baroul Bacau din cadrul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.
Experienta profesionala dobandita in exercitarea profesiei de consilier juridic, competentele de organizare si conducere dobandite din perioada de activare ca ofiter de aviatie, i-au adus aprecierea avocatilor din Barou, care l-au ales decan pe durata a doua mandate, incepand cu 17.05.2004.
In anul imediat urmator alegerii ca decan, a sustinut si a fost admis la doctorat in drept, specialitatea drept administrativ, din cadrul Universitatii de Stat din Moldova (USM), Republica Moldova, in calitate de competitor cu tema “Raspunderea adrninistrativa, Aspecte practico-stiintifice in drept comparat Republica Moldova-Romania” specialitatea 12.00.02 – Drept Public.
Concomitent cu studiile de doctorat, este ales pentru al doilea mandat in functia de Decan al Baroului Bacau din cadrul Uniunii Nationale a Barourilor, mandat care expira la 15-07-2012.
Profesia de avocat in Romania a cunoscut mari transformari in perioada anilor 2004-2012, mai ales dupa intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, cu incepere din 01.10.2011, care a condus la infiintarea de organizatii profesionale concurente. Astfel, cu incepere din 01-10-2011, indeplineste functia de Presedinte al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania-UNBR, cu sediul in Bucuresti, B-dul Nicolae Balcescu, nr.17-19, sector 1, autorizata in baza Legii 51/1995, republicata, inregistrata fiscal cu CIF 29497286.

Tematica abordata la doctorat de competitorul Botomei Vasile, fiind una amplă şi complexă, a necesitat o documentare fundamentala, de lungă durată şi o abordare multiaspectuală, din perspectivă juridică, autorul demonstrând tenacitate si veritabile calităţi de cercetător stiintific.
In procesul de lucru asupra tezei si-a demonstrat calităţile de personalitate creativă, receptiva la observaţiile si sugestiile savanţilor consacraţi in domeniu, reusind să cumuleze obligaţiunile de serviciu cu lucrul stiintific.
In această perioadă, domnul Botomei Vasile a publicat peste 24 de lucrări stiintifice la tema tezei de doctorat, mai multe articole stiintifice publicate in reviste de specialitate din strainatate, dintre care amintim Revista Lege si Viata din Republica Moldova, editate in limba romana/moldoveneasca si in limba ruseasca.
A participat si publicat doua articole stiintifice la tema tezei, in Conferinte internationale, desfasurate in Romania, la Cluj si in Republica Moldova la Chisinau.
Este autorul Manualului de pregătire pentru admiterea în profesia de avocat, Bucureşti 2010, 268 p., ISBN 978-973-0-09399-5, in care sunt tratate subiecte de examen si analiza situatiei profesiei de avocat in plan comparat.
Din 01.11.2010, a sustinut examenul si a dobandit titlul profesional de mediator autorizat, avand publicate articole de referinta in domeniul medierii.
Domnul Botomei Vasile este un bun profesionist în domeniul de activitate, manifestand autentice calităţi creative şi analitice. Este o persoană onestă si corectă, ambitioasa, meticuloasa, cu un dezvoltat simţ al responsabilităţii atât in viaţa de familie cat si in relaţiile cu semenii.
Cercetarea stiintifica la teza de doctorat, a relevat un caz direct in care SC Bartolo Prod Com SRL si autorul tezei au facut obiectul elaborarii de noi concepte in materia raspunderii administrative a statului.
Recomandarile stiintifice sunt deja implementate, ceea ce confera tezei de doctorat o actualitate in materiile cercetate.
Sunt implemente o serie recomandari stiintifice din teza de doctorat, in domenii cum sunt:
1. Raspunderea administrativ patrimoniala a Statului, pentru cauze cum sunt :
a) de incalcare a drepturilor cetatenilor sai, in raporturile cu instantele judecatoresti din Romania, privind nerespectarea dreptului la un proces echitabil, reglementat de art.6, pct.1 din Conventia Europeana de Aparare a Depturilor Omului(CEDO);
b) de incalcare a dreptului de proprietate pentru bunurile proprii cetatenilor si persoanelor juridice din Romania in forma reglementata de art. 1, din Protoclul 1 al CEDO;
Dovada implementarii o constituie decizia dispusa de CEDO, in dosarul nr.16294/2003, pronuntata in 21 februarie 2012, in cauza SC Bartolo Prod Com SRL si Botomei c. Romania, in care autorul tezei a participat, a sustinut ca avocat si a castigat dosarul la cea mai inalta curte de justitie din lume.
Decizia prevaleaza asupra dreptului intern, dar si asupra statelor care au tratate de aderare la Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului, la care Romania si Republica Moldova, au aderat prin Tratat.
Decizia CEDO are valoare de lege pentru tarile cu tratate de aderare, fiind obiect de studiu la admiterea in magistratura.
Statul roman a fost condamnat la 6000 euro cu titlu de despagubiri civile pentru incalcarea deptului la un proces echitabil in cauza SC Bartolo Prod Com SRL si Botomei c. Romania, dar si cu obligatia de plata a 500 euro cu titlu de cheltuieli de reprezentare pentru Cabinet decan avocat doctor Botomei Vasile, inscris in Baroul Bacau din cadrul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.
Avand in vedere aplicabilitatea diecta in domeniul justitiei din ambele state, se confirma implementarea cercetarilor stiintifice din teza de doctorat, la nivel de lege pentru statele aderente prin Tratat la Uniunea Europeana(UE).
2. Modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul procurorilor si judecatorilor dinn Romania, prin introducerea in dreptul intern a conceptului si normelor de drept specifice in materia raspunderii administrativ disciplinare si partrimoniale pentru judecatorii si procurorii care solutioneaza cauzele prin incalcarea normelor de dept material. Modificarile si completarile sunt intrate in vigoare prin promulgarea modificarilor din 17-01-2012;
3. Modificarea si completarea Legii nr.317/2004 cu privire la organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturi (CSM), prin introducerea in dreptul intern din Romania a dublului grad de jurisdictie in materia cercetarii si solutionarii plangerilor administrative impotriva procurorilor si judecatorilor, neprevazuta ca forma de atac pana la finalizarea tezei de doctorat.
Ambele concepte erau in totala contradictie cu judecatorii si procurorii din Romania, cat si in contradictie cu teorii exprimate de redutabili oameni de stiinta in domeniu, care apreciau ca pentru procurori si judecatori nu se implinise inca timpul de a se introduce conceptul de atragere a raspunderii administrativ disciplinara si patrimoniala pentru cauzele de culpa profesionala, grava neglijenta, grava eroare si de nerespectare a normelor de drept material, in procesele deduse judecatii.

Acestea au suscitat mari proteste din partea procurorilor si judecatorilor din Romania, fiind contestate la Curtea Constitutionala. Cererile lor au fost respinse. Modificarile si completarile la Legea 303/2004 si Legea 317/2004, au intrat in vigoare prin promulgare din 17-01-2012.
Toate aceste rezultate probeaza eficienta tezei de doctorat a domnului Botomei Vasile, care pe drept cuvant se poate aprecia ca in mare parte si-a indeplinit scopul si obiectivele.
Teza de doctorat este publicata si intr-o editie speciala in cadrul Revistei Nationale de Drept nr.7, www.revistadrept.com.
Cat despre succes, exista o vorba veche din popor, care spune ca el inseamna 1% talent si 99% munca.
Succesul este direct proportional cu puterea increderii in sine si cu abilitatile profesionale, pe care Botomei Vasile le are !

Rector al Universitatii
de Stat din Moldova

Conducator stiintific