Actiuni de avocat

Cereri de chemare in judecata, intampinari, exceptii procesuale, apeluri, recursuri

Articole din presa

Articole publicate in reviste de specialitate

Comunicate de presa

Comunicate oferite spre informare | Mass-Media

Diverse

Activitati profesionale in calitate de avocat, in functia de decan al Baroului Bacau. Scrisori de multumire, comentarii, propuneri, etc.

Propuneri de lege ferenda

Propuneri de modificare si completare a legilor, lucrare de doctorat, specialitate drept administrativ si constitutional.

Home » Articole din presa, Cele mai citite stiri

“Ministerul Justiţiei a pierdut şirul UNBR-urilor”

Articol publicat in data de 26/03/13 Birou de presa - Cab. av. Vasile Botomei
“Ministerul Justiţiei a pierdut şirul UNBR-urilor”

In contextul in care ultimul raport MCV pare a fi mai mult interesat de legatura dintre presa şi justiţie, clarificarea chestiunii cu privire la legitimitatea barourilor din Romania ramane inca in aer. Toate inscrise la ANAF şi avand acelaşi obiect de activitate, atat UNBR – Gheorghe Florea, cat şi UNBR – Pompiliu Bota sau UNBR – Vasile Botomei susţin ca funcţioneaza in baza legii, insa nimeni nu pare sa fie capabil sa stabileasca in mod clar care este entitatea oficiala care guverneaza profesia de avocat.

Mai multe barouri legale

In momentul de faţa exista nu mai puţin de trei instituţii care reglementeaza profesia de avocat, mai precis un UNBR condus de catre Gheorghe Florea, un alt UNBR condus de catre Pompiliu Bota şi inca un UNBR condus de catre Vasile Botomei. Cele trei entitaţi cu acelaşi nume şi cu acelaşi obiect de activitate coexista datorita unei lacune legislative care nu prevede in termeni destul de imperativi modul de constituire sau infiinţare a uniunilor de barouri. Toate cele trei UNBR-uri sunt inscrise şi inregistrate la ANAF, avand elemente de identificare fiscala insa acelaşi nume. Pentru a clarifica intr-o oarecare masura lucrurile, recent, agenţii fiscali au cerut explicaţii Ministerului Justiţiei, pentru a stabili care este adevarata Uniune a Barourilor. Raspunsul primit de la Ministerul Justiţiei nu numai ca nu a facut lumina in aceasta chestiune, insa a şi aratat fara echivoc faptul ca nimeni, nici macar ei, nu ştiu pe care UNBR sa-l considere legitim. In concret, reprezentanţii Ministerului Justiţiei au facut referire la prevederile articolului 1 din Legea 51/1995 republicata privind profesia de  avocat, aratand ca ca instituţia competenta in organizarea exercitarii activitaţii avocaţilor este numai Uniunea Naţionala a Barourilor din Romania, fara a preciza despre care UNBR ar fi vorba. In raspunsul dat Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscala (ANAF), Ministerul Justiţiei mai arata ca ”profesia de avocat se exercita numai de catre avocaţii inscrişi in tabloul baroului din care fac parte, baroul component al Uniunii Naţionale a Barourilor din Romania.”

Avocaţii se razboiesc in plangeri penale

Pana sa mai apara la finele lui 2011 şi UNBR-ul lui Vasile Botomei, cu sediul in Bacau, cele doua “Uniuni” s-au razboit atat pentru nume cat şi prin salile de judecata.
Scandalul dintre UNBR-ul condus de avocatul Gheorghe Florea şi UNBR-ul avocatului Pompiliu Bota (aşa-numiţii avocaţi constituţionali) şi-a gasit finalul in instanţa, dupa ce primul facuse mai multe plangeri penale avocaţilor “Bota” pentru uzurpare de calitaţi oficiale şi de practicarea fara drept a profesiei de avocat sau inşelaciune. Mai exact, la data de 15 aprilie 2009, UNBR – Gheorghe Florea cu sediul in Bucureşti, Splaiul Independenţei nr. 5, sector 5, a formulat plangere penala impotriva lui Pompiliu Bota, in calitate de preşedinte al UNBR-ului cu sediul in Bucureşti, str. Academiei nr. 4-6 pentru savarşirea infracţiunilor de uzurpare de calitaţi oficiale (art. 240 CP), exercitarea fara drept a unei profesii (art. 281 CP) şi inşelaciune (art. 215 CP). In concret, UNBR – Gheorghe Florea a acuzat faptul ca UNBR – Bota foloseşte fara drept aceasta denumire şi totodata organizeaza examene de primire in profesia de avocat, astfel invitand pe cei interesaţi sa se prezinte la sediul instituţiei impreuna cu actele doveditoare şi sa plateasca suma de 1500 lei pentru a fi inscrişi la examen. Cu privire la aceste acuzaţii, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 au dispus neinceperea urmaririi penale (NUP), aceasta soluţie fiind atacata.
Analizand plangerea, Judecatoria Sectorului 1 a respins-o şi a menţinut soluţia procurorilor, ca legala şi temeinica, cele constatate de procurori intrand in autoritatea lucrului judecat. Achiesand la raţionamentele procurorilor, judecatorii au stabilit ca barourile lui Pompiliu Bota “nu au caracter obscur, clandestin”, dupa cum susţinea avocatul Gheorghe Florea.

ANAF-ul nu mai inţelege nimic

De parca nu ar fi fost destule doua pentru a crea confuzie, recent infiinţata entitate face şi mai greu de raspuns la intrebarea cu privire la identitatea UNBR-ului oficial.  Funcţionand in baza aceleiaşi legi ale carei prevederi sunt neclare, cele trei UNBR-uri dau mare bataie de cap reprezentanţilor fiscului atunci cand vine vorba de elementul principal de identificare a oricarei persoane juridice,  mai precis numele. Dintre cei trei avocaţi, Gheorghe Florea pare a fi cel care işi argumenteaza cel mai bine legitimitatea dreptului de a folosi numele UNBR.

Intr-o adresa facuta public recent, Gheorghe Florea susţine ca UNBR-ul pe care il conduce este succesoarea Uniunii Avocaţilor din Romania, reinfiinţata prin Decretul – Lege nr. 90 din 29 februarie 1990, fapt care ar duce la concluzia ca este singura instituţie care funcţioneaza legal. Datorita faptului ca cele trei UNBR-uri se diferenţiaza, in ochii fiscului doar prin sediul social, avocatul Gheorghe Florea a aratat ca instituţia pe care o conduce mai are un atu in maneca, şi anume faptul ca işi desfaşoara activitatea in incinta Palatului de Justiţiei de pe Splaiul Independenţei.

Legea privind exercitarea profesiei de avocat lasa lucrurile in ceaţa

Legea 51/1995 Art. 10
(1) Barourile şi U.N.B.R. asigura exercitarea calificata a dreptului de aparare, competenţa şi disciplina profesionala, protecţia demnitaţii şi onoarei avocaţilor membri.
(2) In fiecare judeţ exista şi funcţioneaza un singur barou membru al U.N.B.R., cu sediul in localitatea de reşedinţa a judeţului.
(3) Fiecare barou organizeaza şi asigura funcţionarea a cate unui serviciu de asistenţa judiciara pe langa fiecare judecatorie. Consiliul baroului raspunde de organizarea şi funcţionarea acestui serviciu.

Autor: Sabin Ripan

Articol preluat de pe: Gazeta de Cluj

Comments are closed.