Inițiativa legislativă de modernizare a Legii Avocaturii, dr.Botomei Vasile
În atenția :
- Președintelui României,
- Guvernului,
- Ministrului de Justiție,
- Președinților partidelor politice PSD, PNL, ALDE, USR, PMP,
- Parlamentarilor neafiliați politic,
- Persoanelor de bună-credință care vor legi drepte, moderne,
Către Camera Deputaților și Senatul României.
Scrisoare publică trimisă de Botomei Vasile, doctor în drept, mediator, privind necesitatea modificării Legii de organizare a profesiei de avocat nr.51/1995, republicată.
- Se introduce, la Art.1, alin. (4) din lege :
(4) Statul garantează organizarea și funcționarea profesiei de avocat în pluralism de organizații profesionale, înregistrate la nivel național.
- Se abrogă art.60.6 din legea 51/1995 republicată.
- Se interzice avocaților să facă parte din structuri ale Serviciilor de Informații sau să fie colaboratori ai acestora, sub sancțiunea pierderii dreptului de a profesa, având caracter retroactiv de la data înscrierii în profesia de avocat.
- Actele și procedurile de asistență juridică la care au participat avocații colaboratori ai serviciilor secrete sunt nule de drept.
Expunere de motive
- Barourile sunt constituite din profesioniști de drept privat, în scopul organizării profesiei liberale de apărare.
- Juriștii care se înscriu în Barouri sunt examinați în Universități, când obțin diploma de licență, de profesori universitari.
- Examinarea juriștilor licențiați în Drept de către juriști cu aceleași studii, fără grad didactic, constituie o practică de îngrădire la înscrierea în barouri, care creează condiții de discriminare între persoane cu studii identice.
- Conceptul de pluralism de organizații profesionale de apărare de tip Uniuni Naționale a Barourilor, înregistrate la nivel național, este validat din punct de vedere științific de teza de doctorat a dr.Botomei Vasile, deci nu este o utopie.
- Abrogarea Art.60.6 din legea avocaturii 51/1995 este motivată de interzicerea paralelismului legislativ reglementat de art. 16 din legea 24/2000, denumită Lege de tehnică legislativă, prin care se prevede că se abrogă articolele și aliniatele aflate în paralelism legislativ.
- Paralelismul art.60.6 este cu art.26 din Legea 51/1995, care au conținut identic, iar diferența dintre acestea constă doar în limitele de pedeapsă, în sensul că art.26 prevede închisoare de la 3 luni la 1 an sau amendă, iar art.60.6 prevede închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.
- În realitate toate profesiile reglementate sunt raportate la art.348 din Noul Cod Penal care prevede exercitarea unei profesii sau activități fără drept.
- Avocatura nu este mai presus de alte profesii, cu atât mai mult cu cât a face momorii sau petiții pentru un cetățean, în condițiile în care nu ești avocat dar ești jurist, nu constituie un pericol public, deoarece potrivit art. 6 din Convenția Europeană pentru apărarea drepturilor omului, prevede dreptul omului de a-și alege liber apărătorul, indiferent dacă este avocat sau nu.
- Dealtfel plângerile către CEDO se pot faceprin reprezentare de către orice persoană, indiferent de studii sau calificare.
- Referitor la interdicția ca avocații să facă parte din structurile Serviciilor secrete, motivația o regăsim chiar în Biblie: “Nu poți sluji la doi stăpâni: lui Dumnezeu și lui Mamona.”
- Avocatul trebuie să fie loial clientului său, și nu un trădător ascuns în roba de avocat.
- Referitor la sancțiunea de anulare a actelor făcute de avocații colaboratori ai Serviciilor secrete, motivația are în vedere dreptul omului de a beneficia de revizuirea hotărârilor judecătorești, când se face dovada că avocatul său a fost trădător, adică a fost de partea acuzatorilor, în detrimentul apărării clientului.
- Pentru susținerea acestor recomandări de modificare a legii avocaturii menționez că am fost prigonit de avocații care nu vor să răspundă în fața clienților lor, pentru actele necinstite semnate de acești avocați.
- Recomandările fac parte din proiectele conceptuale publicate în teza de doctorat al cărei autor este chiar semnatarul acestei inițiative legislative , dr.Botomei Vasile, lucrare ce poartă titlul ” Răspunderea administrativă.Aspecte practico-științifice în plan comparat: Republica Moldova și România (U.E.)”
Invit pe toți cei care au dreaptă judecată și capacitate de reflexie să comenteze pentru ca din opinii diferite să dăm națiunii o lege îmbunătățită și conformă cu spiritul european.
Cu respect,
dr.Botomei Vasile, Cabinet de Mediator, Bacău, str.Oituz 33, tel.: 0744.191.717
website: http://botomeivasile.ro