Actiuni de avocat

Cereri de chemare in judecata, intampinari, exceptii procesuale, apeluri, recursuri

Articole din presa

Articole publicate in reviste de specialitate

Comunicate de presa

Comunicate oferite spre informare | Mass-Media

Diverse

Activitati profesionale in calitate de avocat, in functia de decan al Baroului Bacau. Scrisori de multumire, comentarii, propuneri, etc.

Propuneri de lege ferenda

Propuneri de modificare si completare a legilor, lucrare de doctorat, specialitate drept administrativ si constitutional.

Home » Comunicate de presa

Doctor Vasile Botomei a invins Parchetul Curtii de Apel Bacau

Articol publicat in data de 2/08/13 Birou de presa - Cab. av. Vasile Botomei
Doctor Vasile Botomei a invins Parchetul Curtii de Apel Bacau

         Inaltii magistrati ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie au mentinut hotararea judecatoarei Carmen Caliman, Presedintele Sectiei Penale de la  Curtea de Apel Bacau, privind ridicarea controlului judiciar.

Glorie si cinste lor, magistratilor !

         Unii sunt facuti sa inteleaga mai putin decat cei care pricep mai mult.

         La prima vedere se intelege ca Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bacau a castigat recursul care a fost formulat impotriva hotararii Curtii de Apel Bacau din 18 iulie 2013,  prin care distinsa doamna magistrat Carmen Caliman a hotarat  ridicarea controlului judiciar instituit prin decizia penala nr. 2032/ 11.06.2013 a Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

         Prin administrarea probelor din dosar, doamna magistrat Carmen Caliman a hotarat mai mult decat ceea ce s-a cerut.

         Asteptarile procurorilor de la Curtea de Apel Bacau erau doar cu privire la revocarea masurii de obligare de a nu parasi tara, dupa caz de revocare temporara a masurii de obligare de a nu parasi tara, ceea ce presupunea mentinerea in continuare a masurii de control judiciar, in cadrul careia chiar daca avocatul doctor Vasile Botomei avea libertatea de a nu parasi tara pe durata nedeterminata sau temporar, ar fi existat in continuare obligatia din control judiciar de a face prezenta de oricate ori era solicitat la organele de politie pentru verificarea periodica.

         Distinsa doamna magistrat Carmen Caliman, cu inalt profesionalism, asa cum se cuvine sa fie caracteristic unui judecator, a cantarit probele in aparare din dosarul penal si  motivele din acuzare pentru care a fost trimis in judecata doctorul Botomei Vasile.

         Pe baza probelor, pe buna dreptate, instanta a afirmat cu convingere: „Instanta retine totodata ca inculpatul a avut o conduita responsabila pe perioada ridicarii temporare a controlului judiciar, nu a incercat sa impieteze buna desfasurare a procesului penal si pentru egalitate de tratament juridic fata de ceilalti coinculpati care nu sunt supusi unor masuri restrictive de drepturi va dispune ridicarea in totalitate a controlului judiciar instituit de instanta prin decizia penala nr. 2032/11.06.2013 pronuntata de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie”

         Impotriva  acestei hotarari, neasteptat de performanta si favorabila doctorului Vasile Botomei, a formulat recurs Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bacau, reprezentat prin Procurorul General Ionel Sentes.

         Ionel Sentes  este procurorul care conduce Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bacau, care are sub control si comanda pe toti procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bacau si institutiile arondate acestuia.

         Asadar, domnul Ionel Sentes reprezinta toata suflarea procurorilor din tot judetul Bacau si tot judetul Neamt.

         Mai mare decat domnia sa este Procurorul General de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

         La Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este cercetat penal distinsul domn Ionel Sentes, sub aspectul infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata, reclamat de doctorul Botomei Vasile.

         Dosarul penal in care este cercetat Procurorul General al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bacau, este format cu numarul 7690/2013 din 13.06.2013 la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ).

         Deci, este posibil ca finalitatea cercetarilor penale impotriva domnului Ionel Sentes, sa conduca la sfarsitul carierei de procuror.

         Fapta a constat in aceea ca nu a exercitat un control pertinent asupra legalitatii masurii de retinere si de propunere a masurii de arestare preventiva, formulata de procurorul-sef al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bacau, care l-a anchetat pe doctorul Botomei Vasile.

         Astfel, fiind investit cu cererea de constatare a nelegalitatii masurilor dispuse de procurorul de caz al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bacau, respectivul domn a primit plangerea formulata de doctorul Botomei Vasile care era sub arest la IPJ Bacau, cu data de 29 iunie 2013, pe care a bagat-o in sertar, fara sa o solutioneze, timp in care  a avizat favorabil cu data de 3 iulie 2013 controlul de legalitate al rechizitoriului formulat de doamna procuror Iftode Mariana, sef sectie la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bacau, aplicand procedura de trimitere in judecata, pentru care s-a format dosarul penal 458/32/2013 la Curtea de Apel Bacau, cu data de 3 iulie 2013.

         Pentru ca ulterior, dupa doua zile sa emita o ordonanta prin care a respins plangerea doctorului Botomei Vasile impotriva actelor si masurilor de cercetare penala efectuata in dosarul de la Parchet, ca fiind ramasa fara obiect, considerand domnia sa ca Procurorul General al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bacau isi facuse deja „treaba” de avizare de legalitate a rechizitoriului si nu mai era dosarul penal in competenta Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bacau.

         Iata ce destept a fost domnul Procuror General Ionel Sentes!

         Domnia sa mai este reclamat pentru abuz in serviu si complicitate la masura de arestare pe nedrept, fapta penala prevazuta de art. 266 Cod Penal, prevazuta cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani, pe motiv ca la privat de libertatea de a se apara pe doctorul Botomei Vasile, cu ocazia emiterii ordonantei de retinere de 24 ore din data de  8 mai 2013, aplicata incepand cu orele 20.00, p recum si pentru infractiunea represiunea nedreapta prevazut de art. 268 Cod Penal care se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

Art. 266 din Codul Penal: Arestarea nelegală şi cercetarea abuzivă

            Reţinerea sau arestarea nelegală, ori supunerea unei persoane la executarea unei pedepse, măsuri de siguranţă sau educative, în alt mod decât cel prevăzut prin dispoziţiile legale, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.”

Art. 268 din Codul Penal: Represiunea nedreaptă

Fapta de a pune în mişcare acţiunea penală, de a dispune arestarea, de a trimite în judecată sau de a condamna pe o persoană, ştiind că este nevinovată, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.”

         Astfel, doamna procuror Iftode Mariana i-a dat liber aparatorului din oficiu desemnat de Baroul Bacau, fiind inregistrata iesirea din Parchet a acestuia la orele 19.45, in ziua de 8 mai 2013. Aparator din oficiu, care avea dubla calitate, aceea de aparator si de acuzator, la Baroul Bacau AFJ .

         Pe buna dreptate urmeaza sa constate Procurorul General al Romaniei in plangerea formulata de doctorul Botomei Vasile ca aducerea la cunostinsa a ordonantei de retinere aplicata de doamna Procuror-sef  Iftode Mariana de la orele 20.00 din 8 mai 2013, a fost un act procesual dispus cu incalcarea normelor de drept material reglementate de art. 5, 6, 7, art. 171-178 din Codul de Procedura Penala din Romania, dar mai cu seama fiind incalcat dreptul  la un proces echitabil si dreptul la aparare al inculpatului, reglementat de art. 6 pct. 1 si pct. 3 lit. c din Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului, care prevede urmatoarele:

„1. Orice persoana are dreptul la judecarea in mod echitabil […]

3. Orice acuzat are, in special, dreptul:

c) sa se apere el insusi sau sa fie asistat de un aparator ales de el si, daca nu dispune de mijloacele necesare pentru a plati un aparator, sa poata fi asistat in mod gratuit de un avocat din oficiu, atunci cind interesele justitiei o cer.”

         Aceasta a fost procedura prin care i-au fost puse catusele doctorului Botomei Vasile, una lipsita de temei legal.

         Privarea dreptului garantat la aparare este reclamat sub aspectul ca in lipsa avocatului din oficiu, indiferent daca era de buna credinta sau nu, nu avea cine sa faca plangere la procurorul ierarhic superior,  impotriva masurii de retinere aplicata de Procurorul-sef de sectie Iftode Mariana.

         Aceasta plangere este prevazuta de Codul de Procedura Penala in art. 140 indice 1 (1), care prevede:

         „Împotriva ordonanţei organului de cercetare penală prin care s-a luat măsura preventivă a reţinerii se poate face plângere, înainte de expirarea celor 24 de ore de la luarea măsurii, la procurorul care supraveghează cercetarea penală, iar împotriva ordonanţei procurorului prin care s-a luat această măsură se poate face plângere, înainte de expirarea a 24 de ore, la prim-procurorul parchetului sau, după caz, la procurorul ierarhic superior, în condiţiile art. 278 alin. 1 şi 2.

Procurorul se pronunţă prin ordonanţă înainte de expirarea celor 24 de ore de la luarea măsurii reţinerii.

Când consideră că măsura reţinerii este ilegală sau nu este justificată, procurorul dispune revocarea ei.

         Iata dreptul de care a fost privat doctorul Botomei Vasile si pentru care este anchetat penal distinsul domn Procuror General Ionel Sentes, sub aspectul complicitatii la infractiunea de arestare nelegala si cercetare abuziva.

         Dl. Ionel Sentes ar putea sa primeasca o pedeapsa cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani, dar si de la 2 la 7 ani, in conditiile retinerii concursului de infractiuni, cat timp nu exista nicio suspiciunea de favorizare din partea  Procurorul General al Romaniei.

         Dr. Vasile Botomei  recomanda egalitate de tratament de aceeasi maniera pentru procurorii care incalca legea!

         Rezultatul recursului de la Inalta Curte este fulminant !

         S-a admis recursul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bacau, s-a respins ca nefondata cererea de revocare a masurii de obligare de a nu parasi tara, s-a respins ca nefondata cererea de revocare temporara a masurii de a nu parasi tara, ramanand in vigoare dispozitiile dispuse din incheierea Curtii de Apel Bacau, privind „ridicarea controlului judiciar instituit prin Decizia penala nr. 2032/11.06.2013 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie”

         Nici mai mult nici mai putin decat ridicarea in totalitate a masurii controlului juridicar.

         Astfel fiind retinuta ridicarea in totalitate a masurii de control juridiciar, nu mai avea obiect cererea de revocare a masurii de obligare de a nu parasi tara.

         Dumnezeu sa binecuvinteze pe magistratii corecti, sa le dea viata lunga, fericire si sa constituie o pilda de urmat pentru toti ceilati magistrati.

         Vasile Botomei multumeste Bunului Dumnezeu pentru rezultatele pe care le-a primit!

         Glorie distinsei domane Presedinte Francisca Maria Vasile si completului intreg de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care au mentinut definitiva hotararea distinsei doamne magistrat Carmen Caliman de la Curtea de Apel Bacau.

                       Birou de Presa,

                       Uniunea Nationala a Barourilor din Romania – UNBR

                       (www.unbr.info)

 

Apasa AICI pentru a vedea cererea depusa de dr. Vasile Botomei la Curtea de Apel Bacau, dosarul nr. 458/32/2013, cu termen la 18.07.2013.

Apasa AICI pentru a vedea OPIS-ul depus de dr. Vasile Botomei la Curtea de Apel Bacau, dosarul nr. 458/32/2013, cu termen la 18.07.2013.

Apasa AICI pentru a vedea incheierea distinsei doamne judecator Carmen Caliman dispusa in dosar nr.  458/32/2013, la data de 18.07.2013.

Apasa AICI pentru a vedea teza de doctorat a autorului Botomei Vasile, in forma finala, ca practica aplicata in dreptul comparat, in materia pluralismului organizatiilor profesionale de aparare de tip mai multe barouri la nivel judetean si mai multe UNBR-uri la nivel national, in format PDF.

Apasa AICI pentru a descarca anexele tezei de doctorat a autorului Botomei Vasile, in formar RAR.
Dupa ce apasati butonul “AICI” de mai sus, asteptati cca. 1 minut pentru a se incarca fisierul cu anexele.

Apasa AICI pentru a vedea memoriul depus in aparare de dr. Vasile Botomei la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dosar nr. 4017/1/2013, cu termen la 31.07.2013.

Apasa AICI pentru a vedea informatiile despre dosar nr. 4017/1/2013 – ICCJ, pe website-ul portaljust.ro.

Apasa AICI pentru a vedea adresa-raspuns cu numarul de dosar inregistrat la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie: Dosar nr. 7690/2013 din data de 13.06.2013, in care este cercetat Procurorul General al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bacau, in urma reclamatiei doctorului Vasile Botomei

Apasa AICI pentru a vizualiza Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului.

Apasa AICI pentru a vedea Legile lui Zamolxis, care au stat la baza cercetarii stiintifice din teza de doctorat a autorului Botomei Vasile.

Comments are closed.