Baroul Bacau are doi decani

Doctorul in drept Botomei Vasile, decan al Baroului Bacau – UNBR, a devenit membru in Baroul Bacau Traditional, prin hotarare judecatoreasca definitiva. (Stire preluata azi de pe: www.BaroulBacau.ro)
Uniunea Nationala a Barourilor din Romania
Decan avocat dr.Botomei Vasile-Baroul Bacau
Mun.Bacau, str.Republicii, nr.27, A, 1-3
Tel: 0744.191717/ 0334422716
E-mail:botomei.vasile@yahoo.com
Nr.117/20.05.2011
TEMA: Practica aplicata in interpretarea Legii 51/1995 privind organizarea si functionarea profesiei de avocat din Romania
Autor: Av. dr. Botomei Vasile, decan Baroul Bacau – Uniunea Nationala a Barourilor din Romania
Sumarry: Se propune spre documentare in atentia magistratilor din Romania, precum si pentru juristii cu vechime in functii juridice de minim 10 ani, pentru doctorii in drept, speta din dosarul nr. 144/32/2011 al Curtii de Apel Bacau, solutionata prin hotarare judecatoreasca definitiva, prin participarea in completul de judecata a distinsei doamne magistrat Olguta Lungu Tranole, in care partile in proces au fost urmatoarele:
1.Avocat doctor Botomei Vasile, decan al Baroului Bacau – Uniunea Nationala a Barourilor din Romania
2. Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, reprezentata prin domnul avocat doctor Gheorghe Florea
Organizarea si functionarea profesiei de avocat, a creat in evolutia timpului de la intrarea in vigoare a Legii 51/1995 si pana la modificarile si completarile acesteia prin Legea 255/2004 si ulterior prin Legea 270/2010, diferite interpretari redate de catre organele de conducere ale Barourilor din Romania si ale Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR).
Prin art. 20 din Constitutia Romaniei, se prevede:
(1) Dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi interpretate şi aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte.
(2) Dacă există neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte, şi legile interne, au prioritate reglementările internaţionale, cu excepţia cazului în care Constituţia sau legile interne conţin dispoziţii mai favorabile.
In aplicabilitatea acestor principii constitutionale, au fost pronuntate mai multe decizii de catre Curtea Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului (CEDO) – Strasbourg.
Textul ce reda hotararea judecatoreasca care a dezlegat pricina si a interpretat dispozitiile de reglementare din dreptul intern, in concondanta cu dispozitiile Conventiei Europene pentru Apararea Drepturilor Omului.
Bibliografie:
– Legea 51/1995;
– Constitutia Romaniei;
– Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului;
Practica judiciara, avocat doctor Botomei Vasile
Articol preluat de pe: RevistaDrept.com
Apasati AICI pentru a vedea articole stiintifice publicate de acelasi autor
Apasati AICI pentru a vedea manualele in materie de drept editate de acelasi autor