Actiuni de avocat

Cereri de chemare in judecata, intampinari, exceptii procesuale, apeluri, recursuri

Articole din presa

Articole publicate in reviste de specialitate

Comunicate de presa

Comunicate oferite spre informare | Mass-Media

Diverse

Activitati profesionale in calitate de avocat, in functia de decan al Baroului Bacau. Scrisori de multumire, comentarii, propuneri, etc.

Propuneri de lege ferenda

Propuneri de modificare si completare a legilor, lucrare de doctorat, specialitate drept administrativ si constitutional.

Home » Articole din presa, Cele mai noi stiri

“Administratia Stavarache, condamnata la CEDO: Abuzurile Primariei Bacau ne fac de rusine in Uniunea Europeana”

Articol publicat in data de 7/03/12 Birou de presa - Cab. av. Vasile Botomei
“Administratia Stavarache, condamnata la CEDO: Abuzurile Primariei Bacau ne fac de rusine in Uniunea Europeana”

Abuzurile ordinare infaptuite de administratia Stavarache sunt incriminate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, faimoasa CEDO. Magistratii Curtii au decis ca statul roman e obligat sa plateasca societatii Bartolo Prod Com SRL si lui Vasile Botomei suma de 6000 de euro, cu titlul de despagubire. In formularea sentintei, magistratii CEDO au retinut ca Bartolo Prod Com a facut obiectul mai multor abuzuri orchestrate de Primaria Bacau, incepand cu 2004-2005. Acestea au culminat cu demolarea sediului firmei si a unor spatii comerciale, in decembrie 2010. CEDO a aratat ca, prin actiunile ilegale intreprinse de municipalitatea bacauana, statul roman se face vinovat de incalcarea, grosolana, a dreptului de proprietate.

Actiunile ilegale intreprinse de administratia Stavarache, pe linia unor abuzuri administrative incalificabile, plaseaza orasul „european” Bacau in lumea a treia. Tolerate de autoritatile statului roman, derapajele municipalitatii bacauane sunt desfiintate de instantele europene. In data de 21 februarie 2012, CEDO a decis ca statul roman e bun de plata in contul unor abuzuri administrative intreprinse de Primaria Bacau impotriva Bartolo Prod Com SRL. Potrivit hotararii Curtii, statul roman trebuie sa plateasca societatii Bartolo Prod Com si lui Vasile Botomei suma de 6000 de euro, pentru ansamblul prejudiciilor suferite, respectiv 500 de euro cu titlu de cheltuieli de judecata. Magistratii CEDO au retinut ca municipalitatea bacauana a refuzat, in mod nejustificat, reinnoirea autorizatiei de functionare pe numele societatii Bartolo Prod Com. Mai mult, se arata in sentinta CEDO, abuzurile administrative au culminat cu demolarea spatiilor comerciale aflate in proprietatea societatii (vezi articolul: “3 noi hotarari CEDO pronuntate in cauze impotriva Romaniei”).

“Sunt victima administratiei Stavarache”

Avocatul Vasile Botomei a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca se considera o victima a administratiei Stavarache si ca decizia CEDO, chiar daca ii este favorabila lui, reprezinta o plama pe obrazul Romaniei. „Am tinut in mod constant corespondenta cu CEDO si am comunicat, in mod succesiv, toate abuzurile comise de administratia Stavarache impotriva mea. Cei 6000 de euro de achitat sunt in obligatia statului, dar aceasta condamnare constituie o paguba, o dauna, noua romanilor ca imagine in UE. Sa nu uitam ca oamenii sunt chemati sa aleaga primarul din 4 in 4 ani, in scopul de a beneficia de o conducere administrativa in interesul cetateanului, nu impotriva cetateanului”, a declarat Botomei. El a adaugat ca abuzurile administratiei Stavarache n-ar fi fost posibile fara concursul autoritatilor statului care au inchis ochii la actiunile municipalitatii. „Sunt o victima a administratiei Stavarache, a unor mari abuzuri ale actualului primar cu concursul functionarilor din subordinea sa. Autoritatile statului au tolerat cu stiinta toate aceste faradelegi, inclusiv demolarea spatiilor din strada Republicii nr. 27”, a mai spus acesta. Botomei a precizat ca decizia CEDO antreneaza refacerea spatiilor comerciale distruse, pe cheltuiala municipalitatii, dar si obligatia Primariei de a plati despagubiri pentru lipsa de folosinta a spatiilor. „In pronuntarea acestei condamnari a statului roman de catre CEDO a fost avuta in vedere inclusiv practica abuziva a unor magistrati, din Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau, care nu au intreprins nicio actiune pentru a-l trimite in judecata pe primar Stavarache Romeo in vederea atragerii raspunderii sale penale”, a opinat el. Avocatul l-a acuzat si pe secretarul municipiului, Ovidiu Popovici, socotindu-l incapabil sa asigure un regim de legalitate administrativa. Botomei a apreciat ca principalul vinovat ramane primarul Stavarache, edilul sef dovedindu-se incapabil sa promoveze in functia de secretar o persoana competenta in materia dreptului administrativ.

Telenovela unui abuz grosolan

In decembrie 2010, chiar de Craciun, la ordinul expres al primarului Romeo Stavarache, spatiile comerciale detinute pe strada Republicii de cabinetul de avocat Vasile Botomei au fost demolate. La data respectiva, edilii au tocmit o societate obscura – Luconfin SRL – sa se ocupe de „treaba murdara” a demolarii. Luat prin surprindere de actiunea municipalitatii, Botomei l-a incriminat pe secretarul Ovidiu Popovici, socotindu-l artizanul din umbra al actiunii de demolare (n.r. – vezi articol:“Demolat de sarbatori”). La momentul respectiv, Popovici a refuzat sa faca declaratii presei pe marginea subiectului demolarilor din Republicii nr. 27. In primavara lui 2011, Botomei a formulat o actiune in instanta, cerand 1,25 milioane de euro despagubiri in contul spatiilor comerciale distruse de Primaria Bacau. „E curios ca autoritatile nu fac nimic. Pentru un geam spart la orice magazin din Bacau se fac anchete peste anchete, dar abuzul comis de cei din Primarie nu e vazut de nimeni”, declara in aprilie 2011 avocatul Botomei (n.r. – vezi articol: “Botomei cere in instanta 1,25 milioane de euro de la Primaria Bacau”). In iunie 2011, conducerea Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Bacau a confirmat ca urmarirea penala a primarului Stavarache a fost inceputa de Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau inca din luna aprilie. Pentru ca Primaria Bacau a refuzat sa reinnoiasca autorizatia de functionare a Bartolo Prod Com SRL, desi societatea obtinuse o hotarare judecatoreasca in acest sens, edilul bacauan a intrat in vizorul procurorilor pentru nerespectarea si neexecutarea hotararilor judecatoresti ramase irevocabile. Condamnarea statului roman la CEDO, in contul abuzurilor orchestrate de administratia Stavarache, denota ca actiunile derulate de municipalitatea bacauana prezinta o evidenta substanta penala. Una care a fost, insa, trecuta cu vederea de autoritatile statului ce ar fi trebuit sa stopeze derapajele unei administratii tot mai corupte.

Primar „european”, abuzuri romanesti

Potrivit declaratiei de avere, primarul Stavarache a incasat o indemnizatie de 32.000 de euro. Aceasta a rezultat din calitatea de membru al lui Stavarache in Comitetul Regiunilor. In ultimii ani, cu largul concurs al presei de casa tinuta pe bani publici, edilul si-a faurit imaginea unui primar european.

Mitul a fost completat de minciuna conform careia Bacaul ar fi atras cele mai multe fonduri europene. In realitate, „apucaturile” primarului bacauan tradeaza caracterul non-european al administratiei Stavarache. Abuzurile comandate de edilul sef nu au nicio legatura cu mediile europene pe care Stavarache le frecventeaza pe bani frumosi. E de notorietate, in mediul administrativ bacauan, ca primarul Stavarache sta mai mult plecat in deplasari pe la Bruxelles si Bucuresti, conducerea de facto a Primariei fiind asigurata de secretarul Popovici si de cei doi viceprimari.

Lucian Bogdanel

Sursa: Desteptarea.ro